Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће у марту наредне године у потпуности заживети ЈИСП, који ће држави први пут омогућити да има потпуни преглед целокупног тока образовања ученика, од момента уписа у основну школу до тренутка када заврши средње школовање или факултет и добије запослење.

Брнабић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да је Јединствени информациони систем просвете (ЈИСП) највећа реформа српског образовног система деценијама уназад.

Тај систем ће нам омогућити да по први пут у Србији имамо тачан преглед колико имамо ученика, у које школе иду, након основних школа у које школе се уписују, да ли након тога уписују факултете или иду на тржиште рада, колико брзо су се запослили, где су се запослили и за коју просечну плату, прецизирала је она.

Према њеним речима, на тај начин ћемо практично на једном месту имати целу слику нашег образовног система и наше привреде.

Премијерка је подсетила на то да се са имплементацијом ЈИСП-а практично почело у јуну ове године, када је кренуо електронски упис у школе и факултете само уз личну карту.

Она је најавила да ће у марту наредне године бити завршена прва фаза овог пројекта, а то подразумева да ће сваком ученику и студенту у Србији бити додељен Јединствени образовни број (ЈОБ).

Додељивањем овог броја, како је истакла, држава ће бити у могућности да ученике и студенте прати кроз њихово даље школовање.

Брнабић је указала на то да ће се умрежавањем низа података знати тачно из којих школа и локалних самоуправа долазе и како тече процес њиховог школовања и запошљавања.

Она је додала да је новина и то да ће ови подаци бити повезани са Централним регистром обавезног социјалног осигурања, што ће омогућити да држава лакше сагледа потребе привреде или колико након завршених студија дипломци чекају на посао.

Једна од важних предности увођења ЈИСП-а је и то што ће надлежни тачно знати колико је држава уложила средстава у сваког ученика и студента у земљи током његовог школовања и на крају колики је повраћај тог улагања у државну касу кроз порезе и доприносе, објаснила је Брнабић.

Према њеним речима, знаћемо и које школе су мало лошије, да видимо због чега су лошије, да ли зато што им фали опрема или додатна обука или подршка учитељима, наставницима или професорима.

Систем ће омогућити, како је додала, да се утврди које школе су испред других, што оставља могућност да кадар из добрих школа путује по Србији како би помогли њиховим колегама у мање напредним школама.

Она је нагласила да је привредницима данас у Србији највећи проблем да пронађу стручни кадар, а овај систем ће омогућити бољу комуникацију између оних који запошљавају и система образовања.

Премијеркаје најавила и да од 1. септембра креће функционисање 10.000 дигиталних учионица у 500 школа у земљи, чиме је обухваћено више од 200 хиљада ђака.

Овај пројекат, како је указала, реализован је у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Академске мреже Србије, Телекома Србије и Канцеларије за информационе технологије и е-управу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here