1. 04. 2020.

Полицијски час, односно забрана кретања због епидемије вируса корона трајаће од петка 17. априла у 17 часова до уторка 21. априла у 5 часова , рекао је председник Србије Александар Вучић, гостујући вечерас у Дневнику 2 на РТС-у.

То је најдужи полицијски час до сада, грађани ће остати у својим домовима укупно 84 сата.

Ова одлука није била нимало лака, с обзиром на то да је Васкрс у недељу 19. априла и на став Синода Српске православне цркве да би требало укинути полицијски час на највећи хришћански празник.

Међутим став струке, епидемиолога и лекара из Кризног штаба остао је непромењен, односно да  забрану кретања не треба нипошто укидати.

Вучић: Разговараћу опет са Иринејем

Вучић је рекао да је са патријархом Иринејем имао другачији договор у односу на саопштење Синода, у ком траже дозволу кретања за Уксрс од 5.00 до 10.00.

“Покушаћу још сутра да разговарам са патријархом и људима из Синода, ја ћу подржати лекаре и подржаћу живот, а какве ћемо мере донети, да хапсимо владике и свештенство не пада нам на памет, не знам шта да се догоди”, каже Вучић.

Пензионери ће моћи да излазе од следеће недеље

Председник каже да ће од следеће недеље најстарији суграђани моћи да изађу напоље три пута недељно, максимално пола сата, најдаље 300 метара од куће, и то у време полицијског часа.

“Људи, пензионери, губе стрпљење и тешко им је, али смо били успешни јер смо њихове животе сачували. У претходном викенду изашло да купује око 9,5 одсто пензионера. Највећи део пензионера разумео мере”, каже Вучић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписала је Одлуку о формирању Штаба за управљање кризом у нишавском и топличком управном округу. Овај штаб је оформљен на иницијативу Кризног штаба за сузбијање заразне инфекције Ковид – 19, који је данас заседао и којим председава премијерка.

За председника штаба за управљање кризом именован је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, а поред њега за чланове су изабрани и епидемиолози проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и проф. др Бранислав Тиодоровић, инфектолог др Милош Кораћ, као и чланови МУП-а, Министарства одбране, БИА, и начелници округа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here