Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Најмање 800 људи умрло је широм света због дезинформација везаних за корона вирус у прва три месеца ове године, тврде научници.

Према студији објављеној у Америчком часопису за тропску медицину и хигијену, око 5.800 људи примљено је у болницу као резултат лажних информација на друштвеним медијима.

Би-Би-Си преноси да су многи умрли јер су пили метанол или средства за чишћење на бази алкохола. Погрешно су веровали да су ти производи лек за вирус.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је раније да се “инфодемија” око ковид-19 шири једнако брзо као и сам вирус, а теорије завере, гласине и културна стигма доприносе смрти и повредама.

Многе од жртава пратиле су савете који подсећају на веродостојне медицинске информације – попут једења велике количине белог лука или гутања великих количина витамина – као начин за спречавања инфекције, кажу аутори студије.

Други су пили супстанце попут крављег урина. Све ове акције имале су „потенцијално озбиљне последице“ на њихово здравље, кажу научници.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here