Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Одликовања су додељена заслужним појединцима, институцијама и удружењима у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије… Одликовања је предсдник Вучић уручио на свечаности која је организовама у Здању Председништва.

Свечана церемонија је почела извођењем химне Србије “Боже правде” у извођењу хора Српског народног позоришта из Новог Сада.

Председник Александар Вучић је, обраћајући се присутнима, рекао да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом и да се никада неће стидети српског рода. Истакао је да Србија расте и осваја нове вредности.

Орден Републике Србије на ленти добио је председник Чешке Милош Земан. Књижевник Петер Хандке је добио Орден Карађорђеве звезде првог степена.

Академик Душан Ковачевић и Српска православна богословија Светог Арсенија у Сремским Карловцима добили су Сретењски орден првог степена.

Исто одликовање припало је Медицинском факултету Универзитета у Београду, Спортском друштву “Раднички”, Православно-хришћанском сестринству “Света Лидија” из грчког места Аспровалта.

Вучић је на свечаности поручио да данас, када су наше иституције широм региона угрожене, када се прети опстанку СПЦ на територији Црне Горе и када се прети опстанку српског идентитета на територији БиХ, неретко и неких земаља ЕУ, морамо да будемо постојани и снажни и да кажемо да рат за нас није опција, већ да су наши избори само мир и сарадња.

Такође, за нас капитулација није могућност, истакао је председник и додао да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом.

Према његовим речима, Срби ма где да живе, моћи ће да очекјују помоћ своје српске државе, и на сваком том месту, потребни су слобода и мир.

Србија расте и осваја, не нове просторе и територије, већ нове вредности, поручио је Вучић.

Сретењски орден трећег степена припао је Политикином забавнику, Научном институту за ветеринарство Нови Сад, Историјском архиву Београда, новинама Јединство са КиМ, КУД “Градимир” из Београда, редитељу Ђорђу Кадијевићу, књижевнику Миловану Витезовићу, археологу Марку Поповићу, Народном музеју у Лесковцу и Сигурној кући за жене жртве насиља у породици.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена добили су професор Јован Хаџи-Ђокић и професор Лазар Давидовић, а Орден српске заставе трећег степена Кипрос Илијади и Виктор Рухотас. Војна гимназија је добила Орден белог орла са мачевима трећег степена.

Златне медаље за храброст припале су пуковнику авијације Зорану Лунићу, Ен Пешић и Славољубу Стојановићу.

Додељене су и златне медаље за заслуге, а добитници су: адмирал Анри Лакај, Мира Бањац, Никола Пилић, Коста Антић, Радослав Граић, Ивана Ђуретић, Стане Рибић, Зоран Ђерић, Хуманитарна организација “Стара Рашка”, Небојша Кузмановић, Новица Соврлић, Јанко Брајковић, професор Томислав Мареновић, професор Урош Дојчиновић, Виталиј Викторовић Солоњецки, Жељко Димитријевић, постхумно Шабан Шаулић, Зорица Црногорац, Љиљана Премтић, Милан Грујић, новинарка РТС-а Слађана Зарић, амбасадор Љиљана Никшић, Драган Алексић, Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић.

Додели одликовања присуствовали су министри у Влади Србије, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, представници Војске Србије, дипломатског кора.

У име свих одликованих на церемонији се обратио Милован Витезовић:

“Захвални смо култури средине, савременицима који нас разумеју, најближима који нас подржавају и трпе и свима који су нас предлагали и по предлозима одлучивали, председнику РС који нас одликују а највише Србији”, рекао је Витезовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here