Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће посета председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија Београду допринети продубљивању билатералних односа и донети много тога доброг обема земљама у будућности.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Ал Сисијем, којој је претходила церемонија потписивања билатералних споразума, подсетио на то да је после готово четири деценије египатски председник дошао у Београд, нагласивши да је посебно значајно то што је реч о лидеру који је искрени пријатељ Србије.

Он је оценио да ће данашњи разговори бити додатни импулс у односима двеју земаља, који ће се видети не само на међународној сцени, кроз међусобну подршку у међународним институцијама, већ и конкретно у економији и бројним пројекатима које ће се радити заједно.

Вучић је нагласио да је од изузетног значаја да се до краја године усагласи споразум о слободној трговини између Србије и Египта, и објаснио да то значи да Србија може, на пример, да увози лимун без царина, а Египат најквалитетније јабуке или малине без царинских дажбина.

Такође, како је додао, Србија ће Египту продавати пшеницу, за коју је недавно добила сертификат, а очекује се да ћемо ускоро добити и сертификат за јабуке и говеђе месо.

Ал Сиси је изразио уверење да ће потписани документи допринети јачању сарадње у свим областима и дати нову визију билатералних односа.

Према његовим речима, на данашњим састанцима је било речи о политици, образовању, науци, али и о сарадњи пословних људи, инвестицијама и размени искустава у пољопривреди.

Такође, разматрана је и борба против климатских промена, навео је он и најавио да ће тим поводом у Шарм ел Шеику бити одржана конференција о климатским променама и да ће за њега бити част да на њој учествује и председник Србије.

Ал Сиси је исказао захвалност на гостопримству и ордену који му је додељен, уз наду да ће следећи период обележити још већа сарадња између две пријатељске земље и два народа.

Након заједничке конференције, председници двеју земаља отворили су Пословни форум Србија–Египат, на којем, у организацији Привредне коморе Србије, учествује више од 30 компанија из Египта и приближно 100 привредника из Србије.

Вучић је, отварајући скуп, поручио египатским инвеститорима да су добродошли у Србију, наводећи да наша земља има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору и да има добру и обучену радну снагу.

Он је напоменуо да је „Фајненшел тајмс“ прогласио Србију за првака у региону у привлачењу директних страних инвестиција пропорционално броју становника.

Председник је истакао да Србија годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција и да ће и ове године прећи цифру од три милијарде упркос рату у Украјини.

Према његовим речима, то говори о систему који смо направили и субвенцијама, али и о вештој и обученој радној снази и пажњи коју пружамо сваком инвеститору.

Ал Сиси је позвао српске привреднике да интензивирају своје пословне активности у Египту, наводећи да та земља ради на осавремењивању сарадње са разним државама, а да је Србија веома успешна земља која има бројне потенцијале.

Он је оценио да ће за продубљивање економске сарадње од велике користи бити споразум о обостраном укидању царине на робу, односно о слободној трговини.

На првој сесији говориће министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић, министарка индустрије и трговине Египта Невин Гамеа, председник Федерације египатских индустрија Мохамед Зали ал Хаведи и председник Федерације трговинских комора Египта Ибрахим Махмуд ал Араби.

Уочи форума одржане су презентације Развојне агенције Србије „Зашто инвестирати у Србију“ и Федерације египатских, афричких и медитеранских комора „Пословати са Египтом“.

Након форума планирани су сусрети српских и египатских компанија из сектора пољопривреде, грађевинарства и инфраструктуре, енергетике, здравства, туризма, телекомуникација и информатичких технологија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here