Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Четврти талас ширења коронавируса увелико је захватио и Косово и Метохију. У сваком дану бележе се по 2.500 инфицираних. То су подаци за средине насељене већином албанским становништво, у којима је више од 25.000 активних случајева.

Од 1. септембра највероватније ће бити уведен полицијски час, а почетак школске године највероватније померен је за 13 септембар.

У српским срединама, ситуација је другачија.

Директор болнице у северном делу Косовске Митровице Златан Елек каже да је у тој болници 36 пацијента који се лече од последица коронавируса, углавном старијих људи са одређенм коморбидитетима.

Од тих 36 пацијента, њих 13 је на високим дозама кисеоника и више од 95 одсто није вакцинисано, рекао је доктор Елек.

“Сви они имају обостране упале плућа и већина није вакцинисана”, навео је доктор и упозорио да је здравставни систем пренапрегнут.

Најавише новозаражених долази са одмора, каже доктор Елек и позива грађане да се што пре вакцинишу јер вакцина има довољно, а имамо и могућност да бирамо.

“С обзиром да се ковид брзо шири, ми смо се вратили у стари режим, тако да смо определили 180 места и надам се да ћемо уз помоћ вакцинације успети да издржимо”, рекао је доктор Елек.

У српским срединама од ковида 19. још 27 новозаражених

Према најновијим подацима, у српским срединама на Косову и Метохији, корона вирус регистрован је код још 27 особа од 80 тестираних узорака, саопштено је из Кризног штаба општине Косовска Митровица.

Новозаржени су регистровани у Косовској Митровици (7), Звечану (2), Лепосавићу (6), Зубином Потоку (6), Грачаници (4), Гњилану (1) и Косовској Каменици (1).

Тренутно је активно 148 случајева.

Од почетка епидемије регистровано је 6.214 позитивних на ковид-19 од 21.385 тестираних. Преминула је 151 особа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here