Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

На крају првог дана Самит несврстаних већ је показао да је можда још потребнији него пре шездесет година, а принципи покрета и даље су актуелни, порука је учесника јубиларног самита којим се у Београду обележава 60 година од прве конференције Покрета несврстаних.

Дводневни самит, у организацији Србије и Азербејџана, државе која председава Покретом несврстаних, окупио је делегације из више од 105 земаља, а међу 550 званица је и председник Гане, премијер Алжира, као и више од 30 шефова дипломатија и бројних специјалних изасланика.

Ту су и посебни гости, па тако делегацију Русије, која на самиту учествује у својству посматрача, предводи шеф дипломатије Сергеј Лавров, а у Београду је и син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера — Абделхаким Гамал Абдел Насер.

Србију су на скупу представљали председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, шеф дипломатије Никола Селаковић, председник Скупштине Ивица Дачић и бројни министри.

Председник Србије Александар Вучић поручио је на отварању конференције да су мир, безбедност и људска права најважнији за просперитет народа.

„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској“, истакао је Вучић.

Београд и Србија су поносни на наслеђе Покрета несврстаних и зато је организација ове конференције била наша обавеза, али и наша порука да смо више него икад привржени идејама несврстаних, а то су мир, правда, једнакост и сарадња међу народима света, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић на свечаној вечери поводом самита у Београду.

Он је истакао да се са великим поштовањем данас сећамо великих визионара Јосипа Броза Тита, Џавахарлала Нехруа, Гамала Абдела Насера, Кваме Нкрумаха и свих других лидера који су у Београду одлучили да понуде свету алтернативу, да понуде пут којим је из Београда кренуо највећи део човечанства – пут мира, сарадње, хуманости и градње праведног света.

Тежња за миром, слободом и равноправношћу универзалне су вредности које морамо штитити и за њих се борити истим жаром, као што су то радили наши оснивачи пре шест деценија, поручио је Дачић.

Према његовим речима, Покрет несврстаних није био само резултат Хладног рата и тадашњих блоковских подела, већ је својом дуговечношћу потврдио да је организација која се темељи на универзалним и трајним вредностима у које дубоко верује и на којима се заснива политика Србије.

Пленарни део са обраћањима делегација траје два дана, а паралелно се одвијају и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

Манифестацију прати велики број домаћих и страних новинарских екипа, на пословима обезбеђења скупа ангажовано је 3.243 припадника Министарства унутрашњих послова Србије, а примењују се ригорозне противпандемијске мере. 

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here