Mesto za reklamu

25.10.2019.

На сцени „Проклета авлија“ на Мећавнику вечерас је отворен 4. Позоришни Кустендорф.

– Од свих фестивала које организујемо на Мећавнику, овај ми је најмилији, јер се ујесно отвара и затвара. Драго ми је да у времену великог пада уметности и нечега што је још пре 30 година од стране оних који верују у инсталације, називали ово сувенир уметношћу. Идеја о класичној уметности и фестивалима као врстом природног наставка дионизијевске и аполонске идеје уметности, фестивали увек бирају бити део културе. И Србијагас ове године помаже, па се надам да ћемо догодине гледати више представа. Назвали смо фестивал „друштвом спектакла“, јер су људи камерама навикнути на надзор о којем је Сноуден рекао много. Мислим да добра уметност може човеку добро да служи, па су ови фестивали блиски идеји о вечном свакидашњем животу, јер Бог је на Западу убијен и да је дух убијен, а ови фестивали су важни, јер су део религиозности – рекао је Кустурица.

Након свечане церемоније отварања фестивала, одиграна је представа по тексту Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера „Како је полудео господин Р?“ у режији Боба Јеличића.

Под слоганом „Друштво спектакла“ фестивал ће покушати да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега и представља не само основни елемент разоноде већ и само срце нестварности овог друштва, односно владајући облик живота.

Фестивал се одржава у организацији Раста Интернационала.

„Српска стварност“ / Искра – Фото Милош Цветковић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here