1. 09. 2019.

Српска православна црква данас обележава празник Рођење пресвете Богородице Марије, познатији у народу као Мала Госпојина, који је у црквеном календару обележен црвеним словом.

Данас се слави успомена на дан када је рођена Пресвета Богородица Марија, у дому Јоакима и Ане у Назарету. За овај велики и важан празник везују се бројна веровања и обичаји.

Јоаким и Ана дуго нису могли да имају деце, али им је Бог услишио молитве и под старе дане подарио ћерку. Дали су јој име Марија и заветовали се да ће она служити Господу.

Дева Марија, плод молитви својих родитеља, одведена је у храм када је имала три године, са 14 година се вратила у Назарет где јој је, како учи хришћанство, саопштена благовест да ће родити Сина Божијег.

Празник рођења Богородице обележава се у нашем народу уз бројне живописне обичаје. Некада је Мала Госпојина означавала почетак јесењег орања и сетве. Почињале су и јесење свадбе, веровало се да ће уговарање брака на Малу Госпојину донети младенцима посебан благослов.

Слави се као крсна слава, одржавају се и бројни вашари и сабори. По обичајном календару, жене данас не би требало ништа да раде. Штавише, верује се, не би требало започињати нове послове, већ то одложити за наредне дане.

Верује се да лепо време на овај празник најављује ведру јесен и благу зиму.

„Српска стварница“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here