Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је данас да је Тројчиндански сабор пре свега и изнад свега црквено-литургијски догађај на који су, ако и до сада, искључиво и позвани православни верници који живе у Црној Гори.

Митрополија је то саопштила поводом вести о “организованом доласку верника из Србије и Републике Српске” у Подгорицу на тај сабор који ће бити одржан 15. јуна.

Томе се, истичу, придодају и званичне тврдње партије на власти, изазване ставовима опозиције, “да планирани догађај има искључиво политички карактер”.

У саопштењу Светигорепрес достављеном Тањугу, из Митрополије и Епархије будимљанско-никшићка, захумско-херцеговачка и милешевска поручују да не организују аутобуски превоз ради доласка верника из других држава, нити су упутиле било какав позив било којим политичарима да у име било које политичке опције позивају људе да дођу и учествују на Тројчинданском сабору.

Реч је, кажу, о искључиво црквеном сабрању, чији је повод свенародна прослава Бога љубави откривеног на Тројичин дан, на спасење и просвећење свега рода људског, као и призив на братску љубав и слогу и помирење у, како кажу, располућеној Црној Гори.

А поводом недавне изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће повратити аутокефалност расколничкој ЦПЦ, из Митрополије питају на основу којег Божјег или људског закона, председник државе и његова секуларна влада ствара своју партијску “црногорску цркву”.

“И ко је тај који се овде бави политиком, односно манипулисањем Црквом? Уколико се, пак, проглашава политиком отпор Цркве против угрожавања њеног бића и достојанства, против владиног предлога закона о отимању њених храмова и имовине, незапамћеног у историји Црне Горе и шире у свету, онда то јесте политика – одбране елементарних људских права, а никако политиканство било какве врсте”, стоји у саопштењу.

Православне архијереје, свештенике, монахе, монахиње и вернике из окружења Црне Горе и васцелог православног света, као и све људе добре воље, Митрополија црногорско приморска је позвала да их подрже својим молитвама за очување слободе вере и правде и вековних права Цркве, њених светиња и имовине у Црној Гори.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here