Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Низом манифестација данас ће бити обележено осам деценија од како је нацистичка Немачка бомбардовала Београд, 6. априла 1941, уз велике људске жртве и материјална разарања, чиме је на подручју Краљевине Југославије започео Други светски рат.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Дарија Кисић Тепавчевић предводила је церемонију полагања венаца и одавања почасти у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду.

У 12.00 код Споменика пилотима браниоцима Београда венце је положити делегација предвођена министром одбране Небојшом Стефановићем.

На Тргу Републике у Београду, постављена је изложба која приказује херојство руског и српског народа и њихово страдање у Другом светском рату, а претходно су представници амбасаде Русије и градске управе положили венац на Новом гробљу, на Спомен-гробље жртвама бомбардовања.

Помен погинулима у бомбардовању служен је јутрос у Вазнесењској цркви, у чијој су порти током бомбардовања погинули цивили.

У Алеји страдалих у шестоапрлиском бомбардовању укупно је сахрањено 1.992 људи. Од тог броја је идентификована 631 особа. Не зна се идентитет 909 мушкараца, 393 жене и 59 деце, навели су из Владе.

Београд су авиони бомбардовали у рано јутро без објаве рата, у више таласа, иако је био проглашен за отворени град.

Нападу је непосредно претходило неколико драматичних дана – потписивање Тројног пакта, пуч официра и 27-мартовске демонстрације због чега је Адолф Хитлер наредио одмазду.

Неколико сати раније, пре напада на Београд, специјалне немачке јединице заузеле су ноћу Сипски канал на Дунаву, у Ђердапској клисури, како би онемогућиле његово запречавање као виталног пловног правца.

Држава је капитулирала 17. априла, влада и малолетни краљ Петар Други Карађорђевић избегли су из земље, у Лондон.

Немачка и њени савезници распарчали су Краљевину, Србија је окупирана, 10. априла је проглашена злочиначка Независна држава Хрватска.

Уз рат против окупатора, беснео је и грађански, по чијем завршетку је успостављана комунистичка република и укинута монархија.

Југославија се распала у грађанском рату започетом пола века од почетка Другог светског рата.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here