Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Испред Владе Албаније у Тирани данас је, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише, одржан протест против иницијативе “Отворени Балкан” и Вучића,  на којем је запаљена застава Србије.

Главна тема састанка у Тирани је успостављање јединственог тржишта рада, као и јединствене радне дозволе која би требало да заживи већ од почетка 2022. године.

Амбасада САД у Тирани саветовала је данас америчким држављанима да избегавају сва велика окупљања у том граду због протеста.

“Иако многа велика јавна окупљања могу да прођу мирно, неке ситуације могу брзо и непредвидиво да се промене”, упозорила је амбасада на свом сајту.

Протест је организован уочи доласка председника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу “Отворени Балкан”, који се одржава данас и сутра у Тирани.

 

Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до Владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покушавајући заставу да обори.

Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су се прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и амбасада Србије у Тирани, јавља Танјуг.

Лидер Демократске партије у Албанији Саљи Бериша је током говора на протесту организованом против иницијативе “Отворени Балкан” у Тирани рекао да је тај пројекат “неприхватљив и опасан” и да је “у супротности са Берлинским процесом за интеграцију земаља региона у велику европску породицу”.

“Овим протестом се залажемо за виталне интересе албанског народа. Окупили смо се данас овде да протестујемо против пројекта трилатералног савеза Београд-Тирана-Скопље, односно Вучићеве тројке и његових вазала Раме и Заева. Пре свега, морамо да гарантујемо Албанцима и нашим пријатељима, да ово није протест против регионалне сарадње, сасвим супротно. Ми смо били и остали посвећени плодној регионалној сарадњи, регионалним и евро-атлантским интеграцијама. Ово је протест против пројекта који иде на штету свих балканских народа, осим Београда, против пројекта који су Босна, Црна Гора и Косово категорички одбацили, Хрватска га је прогласила претећим, пројекат који нема за циљ ништа осим успостављања српске хегемоније… Ми смо против тога, јер се коси са нашим националним интересом“, рекао је Бериша.

Он је критиковао Раму, Вучића и Заева због писма упућеног Берлину у којем се говори о “Отвореном Балкану” као иницијативи у којој се не помињу независне државе.

“Данас протестујемо као Албанци на овом тргу јер је мини ’Отворени Балкан’ отворени пројекат којим су Вучић и Еди Рама опколили Косово и настоје да униште његову независност. Данас овде протестујемо сви, грађани Македоније, Црне Горе, Босне, Косова и саме Србије, који у ђаволском пројекту ’Отвореног Балкана’ виде авантуристички покушај замене Берлинске иницијативе. Прочитајте њихово данашње писмо коју су ови авантуристи упутили Берлину, нигде се не говори о независним, равноправним државама, и не говори се о сувереним народима, вец́ о људима у старојугословенском концепту. Прочитајте њихово писмо, ни речи о кршењу демократских стандарда у овим земљама као главном разлогу што регион и даље чека на ЕУ”, додао је он.

Према Беришиним речима, иницијатива “Отворени Балкан” ће утицати на ширење руског утицаја у региону преко Србије, коју је назвао малом Русијом.

“Александар Вучић је дошао овде као лидер ’Отвореног Балкана’, као лидер трилатералне алијансе Београд, Скопље Тирана, као такав, господине, никада нећете бити дочекани у Тирани. Не и не, јер ваш господар је Москва и иза ваше иницијативе стоји идеја српства, а иза ваше иницијативе је покушај да се ово подручје претвори у зону Путиновог утицаја. Данас је Вучићева Србија постала још више мала Русија од Милошевићеве. У ствари, мала Русија је претња миру и стабилности Балкана и Европе. Желим данас да кажем да ће ’Отворени Балкан’ бити одбачен свим споразумима када ДП дође на власт“, навео је бивши премијер Албаније.

Он је, у међувремену, оптужио Вучића, Раму и Заева да покушавају да представе отворени Балкан као политику коју подржавају САД, рекавши да је то превара, јер САД подржавају сарадњу између равноправних земаља.

Саљи Бериша је упозорио да ће слични протести, по потреби, бити одржавани и убудуће.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here