Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На северу Косова и Метохије регистрована су још два случаја коронавируса, и то један у Лепосавићу и један у Зубином Потоку, саопштио је на данашњој конференцији епидемиолог др Александар Антонијевић, испред Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

То значи да тренутно, у српским срединама на Косову и Метохији 38 људи је позитивно на коронавирус и то: 20 из К. Митровице, 10 из Звечана, четири у Лепосавићу, троје у Зубином Потоку и један у Грачаници.

Према Антонијевићевим речима на Институт за ветерину у Краљеву, јуче послато 29 узорака, а данас је узорковано 38 пацијената.

“Очекујемо и да Дом здравља у Косовској Митровици ускоро крене са узорковањем. Чекамо техничке ствари и одлуке и имамо најаву да ћемо ускоро моћи да шаљемо дневно до 60 тестова, што је сјајна вест. Завод за јавно здравље је до сада обрадио и послао 266 узорака сумњивих на Цовид19, од тога, као што сам рекао имамо 38 позитивних”, рекао је Антонијевић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је истакао да КБЦ Косовска Митровица функционише у пуном капацитету.

“То потврђује и ново појачање које је јуче стигло у Косовску Митровицу. Стигли су угледни и признати професори са Медицинског факултета у Београду, где ће болници и Заводу за јавно здравље помоћи у даљем раду. Ситуација је под контролом”, рекао је Спирић.

Спирић је казао да је у протекла 24 часа Кризни штаб општине Косовска Митровица добио велики број позива нових волонтера али и донатора.

“Данас је у Косовској Митровици мало стабилније али то не значи да не треба да останемо опрезни. Желим да истакнем да смо у протеклих 24 часа добили доста позива од људи који су вољни да нам помогну а један од њих јесте Драган Гаго Обреновић који је донирао тону асепсола, 240 литара алкохола, 30 концентрата натријумхипохлорида, што је довољно за 6 тона дезинфекционе течности”, наводи Спирић.

“Наша политика је искључиво заснована на сузбијању Ковид19 као и на лечењу и омогућавању свих основних услова људи који морају да бораве у Студенстком центру и кућној изолацији, као и на одељењу инфектологије”, додао је он.

Спирић је још једном апеловао на грађане да поштују мере које су прописане. “Сви смо изложени ризику и данашњи дан јесте апел да схватимо озбиљност и немојте да дозволите да нас лепо време измами напоље и будемо више присутни на улицама и у парковима”, рекао је Спирић.

Управник Дома здравља у Лепосавићу Љиљана Вукадиновић наводи да је у складу са препорукама надлежних институција основана изолована јединица за репсираторна обољења.

“Дом здравља Лепосавић је у складу са препорукама надлежних институција уз координацију руководиоца Здравственог центра и свесрдну помоћ општинског центра, у старту основао изоловану јединицу за респираторна обољења која ради 24 часа континуирано. Задужене су 4 екипе које су обучене за рад са пацијентима који имају респираторне тегобе”, наводи Вукадиновић.

Додаје да је у току едукација техничара и да се ускоро очекује већи број тестираних.

“У току је едукација наших техничара где се по инструкцијама Завода за јавно здравље планира узорковање пацијената на примарном здравственом нивоу односно у домовима здравља тако да ће узорковање бити ефикасније и обухватаће више грађана”, рекла је управница Дома здравља.

Пацијент позитиван на корона вирус из Лепосавића се налази у Нишу, други је у Студенском центру у Косовској Митровици, док је трећи пацијент задржан на инфективном одељењу КБЦ-а у Косовској Митровици.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here