1. 04. 2020.

Од 38 узоркованих лица, четворо је позитивно на коронавирус, док је једно лице преминуло током транспорта, саопштио је на конференцији за медије Др Александар Антонијевић, епидемиолог Завода за јавно здравље. Од осталих троје, једно лице је из Звечана, друго из Зубиног Потока а треће из Лепосавића.

Данас је тестирано још 21 лице. На северу Косова је оболело 43 лица, и то у Косовској Митровици 23, Звечану 11, Лепосавићу 5 и Зубином Потоку 4. Укупан број оболелих у срединама са српском већином на Косову је 44.

Антонијевић је апеловао на грађане да не одлажу посете лекару уколико осете прве симптоме и да се јаве Дому здравља.

Инфектолог у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица Даница Радомировић наводи да се тренутно на инфективном одељењу КБЦ-а налази 8 пацијента позитивних на коронавирус.

“Ради се о пацијентима који имају упалу плућа и лакшу клиничку слику. Сви пацијенти који захтевају допунску дијагностику и имају тежу клиничку слику, упућују се у регионални клинички центар, што је у нашем случају Ниш, где смо упућивали известан број пацијената, тачније њих 5 а исто тако смо због преоптерећености КЦ Ниш упућивали пацијенте у КЦ Крагујевац” рекла је Радомировић.

Све особе које су позитивне на коронавирус а ако се након налаза ради о лакшој клиничкој слици, смештају се у Студенстки дом где су под 24- часовним надзором здравствене екипе, додаје Радомировић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here