Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Садржина мишљења Народне банке Србије упућеног компанији “Партизан Тек” Слободана Тешића је неспорна, јер се тим документом не говори о пословању те компаније, наводи се у коментару Народне банке Србије поводом, како се истиче, неистина које је изнела народна посланица Маринике Тепић.

“Истичемо да је мишљење Народне банке Србије упућено компанији ‘ПартизанТек’, на тој конференцији (за новинаре) приказано само да би се НБС довела у везу са Слободаном Тешићем, а не због садржине мишљења која је неспорна”, наводи се у коментару НБС.

Наглашава се да неистине које је Тепић изнела наносе штету држави Србији и њеним институцијама.

“Наведеним мишљењем се уопште не говори о пословању ‘ПартизанТек’-а, нити да ли та компанија може буде купац, комисионар… Нити је компанија ‘ПартизанТек’ то питала, нити је НБС то одговарала, јер то и није у њеној надлежности”, саопштила је НБС.

НБС истиче да је компанија “ПартизанТек” питала да ли могу произвођаче у земљи да исплаћују у динарима по комисионом послу, на шта је одговорено да је то могуће, “али ако се закључи анекс уговора о комисиону”.

“Питали су да ли може да се продужи рок од два дана да прилив пренесу крајњем кориснику (да не преносе одмах новац произвођачима), а НБС им је одговорила да не може, јер је тако изричито прописано нашим упутством о платном промету”, саопштила је НБС.

Како наводи НБС, “у мишљењу није било ничег незаконитог, нити спорног, а Мариника Тепић је апстрактно навела његову супротност Закону о девизном пословању и Закону у облигационим односима, без икаквог навођења конкретних чланова, знајући да изговара бесмислене оптужбе”.

По тврдњама Тепићеве, Народна банка Србије је Тешићевој фирми “Партизан тек” омогућила да “послује као купац, а не као комисионар” и да робу набавља и купује у динарима, а након тога да је за вишеструко већи износ “препродаје у девизама, без обавезе да то пријављује или да на то плаћа порез”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here