Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

У Културном центру Србије у Паризу, 28. Недавно су отворене две изложбе Завода за заштиту споменика културе града Београда “Споменик захвалности Француској обнова” и “Модерна Београда – архитектонска баштина престонице” привлаче пажњу како наших људи, тако и Француза.

Како је на отварању Изложбе истакла директор Завода Оливера Вучковић, ове изложбе су плод преданог рада на промоцији и унапређењу непокретног културног наслеђа престонице Србије, те да ће током трајања изложби тај рад, лепота Београда и заједничке вредности бити доступне Парижанима и свим посетиоцима који дођу у Културни центар Србије.

Изложба је посвећена подизању, трајању и обнови Споменика захвалности Француској, проистекла је из заједничке мисије владе Републике Србије, владе Републике Француске, Амбасаде Републике Француске у Београду, Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français”, Министарства за рад, запошљавање, борилачка и социјална питања Републике Србије и Завода за заштиту споменика културе града Београда, на обнови споменика који је после 88 година од подизања, био у веома лошем стању.

Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”, указује да архитектонско наслеђе Београда дели заједничке вредности и трајање са европским културним наслеђем, те да је представљањем изложбе париској публици идеја била да се скрене пажња на то да је француски уметнички и архитектонски рафинман имао одјека у српском градитељском наслеђу, једнако, ако не и више од широко распрострањеног средњоевропског.

Ове две изложбе, које су обележиле рад Завода за заштиту споменика културе града Београда у 2018. години, нису случајно у истом галеријском простору у Паризу. Споменик захвалности Француској, подигнут на самом почетку тридесетих година прошлог века, дели исто време, простор и уметничку боју са идејама и ликовношћу београдске модерне, док заједно сведоче о српско-француским културним везама и естетском сензибилитету чврсто утемељеним током година које су им претходиле.

Изложбе у Културном центру Србије у Паризу ће бити отворене до 1. фебруара 2020. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here