Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Влада Србије објавила је Нацрт стратегије развоја система јавног информисања који је сачињен након спроведене јавне расправе у фебруару и марту ове године, а у којем није прихваћен предлог УНС-а да локалне самоуправе, осим у градовима већим од 300 хиљада становника, за пројектно суфинансирање медија издвајају два одсто буџета. 

У образложењу због чега предлог УНС-а није прихваћен стоји да би се прописивањем одређеног процента који би се издвајао за потребе јавног информисања утицало на аутономност локалних самоуправа и отворила могућност да се њихови буџети процентуално распореде и на друге сфере друштвеног живота.

Насупрот томе, у Нацрту медијске стратегије истиче се да треба донети регулативу „која ће подстицајним мерама обезбедити минимум средстава неопходних за производњу медијских садржаја у јавном интересу на свим нивоима власти у прописаним роковима и санкцијама за њихово непоштовање“.

У Нацрту медијске стратегије наводи се да је потребно „сачинити и спровести план потпуног изласка државе из власништва у привредним друштвима Политика АД, издавачa дневног листа ’Политика’, и привредног друштва Новинско-издавачко друштво Компанија Новости АД, издавача дневног листа ‘Вечерње новости’“.

Овим документом предвиђено је гашење Новинске агенције Танјуг, односно без одлагања подношење регистрационе пријаве за брисање овог јавног предузећа из регистра привредних друштава и брисање медија који послују под тим предузећем из Регистра медија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here