Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Немачка и Француска напустиле су преговоре о реформи Светске здравствене организације због покушаја Сједињених Америчких Држава да воде главну реч у преговорим иако је Вашингтон раније одлучио да Америка напусти ту организацију.

Потез Немачке и Француске ударац је америчком председнику Доналду Трампу јер се Вашингтон, тренутно председавајући Г7, надао да ће у септембру објавити заједнички план за реформу СЗО, два месеца пре америчких председничких избора.

Сједињене Државе су у јулу обавестиле да ће напустити СЗО за годину дана, након што је Трамп оптужио ту организацију да је превише блиска са Kином и да лоше управља пандемијом коронавируса, што је СЗО одбацила.

“Нико не жели бити увучен у реформски процес и добити за то нацрт од земље која је сама управо напустила СЗО”, рекао је један високи европски званичник и учесник преговора.

На питање да потврде одлуку Париза и Берлина, портпароли влада Немачке, Француске, Британије и Италије нису имали коментаре.

У међувремену, француско министарство здравља је саопштило: “Сједињене Државе не би смеле бити предводник у реформи СЗО након што су објавиле да намеравају да напусте ту организацију”, преносе агенције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here