Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Немачка и Европска унија очекују од Србије да се прикључи санкцијама Русији, изјавио је данас амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб додајући да ће Србија брже напредовати ка ЕУ што се пре придружи заједничкој спољној и безбедносној политици Уније.

Шиб каже да ЕУ као заједница вредности, има и заједничку спољну политику те да је питање да ли ће се Србија прикључити мерама Уније повезано са тим.

Додаје да је Немачка свесна енергетске зависности Србије од Русије и указује да је и његова земља у истој ситуацији.

“У тој области желимо да пружамо подршку Србији, свесни тога шта то значи ослободити се енергетске зависности”, казао је Шиб за ТВ Н1.

Шиб указује да је “тежиште подстицање ветропаркова, повећање енергетске ефикасности, смањење енергетске потрошње” и додаје да ће то у наредном периоду још више подстицати у међусобној сарадњи.

“Све је у рукама Србије, процес евроинтеграција је смишљен тако да у што већој мери земље кандидати спроводе реформе то је бржи напредак ка чланству. Немачка подржава Србију на том путу. Што се брже придружи заједничкој спољној и безбедносној политици, Србија ће брже напредовати на путу ка ЕУ и ми ту Србију потпуно подржавамо”, казао је Шиб.

Немачки амбасадор указује на то да санкције Русији наносе штету и онима који су их увели и истиче да је то миран начин да се заустави рат.

“Ради се о томе да се осуди руска агресија, да се назове како јесте – агресијом. Реч је о томе да се покаже солидарност са Украјином и ти сигнали су веома важни, а у том смислу Србија је послала важне сигнале и то поздрављамо”, навео је Шиб.

На питање шта ће се десити ако Србија не уведе санкције Русији и да ли ће Немачка у том случају повући инвеститоре, Шиб каже да су то хипотетичка питања.

Шиб подсећа да је пре три и по године у немачким фирмама у Србији радило између 46.000 и 47.000 хиљада српских радника, а да је сада тај број повећан на између 72.000 и 74.000 у 400 немачких предузећа.

“Свака немачка инвестиција овде је добра ствар без икакве сумње, али истовремено, предузећа прате актуелну ситуацију и гледају какву позиција Србија заузима у овој ситуацији, а какав ће став заузети то је на њима. Ситуација је сложена и тешка”, казао је Шиб.

Немачки амбасадор додаје да када је реч о земљама које теже ка ЕУ, мора се показати јединство, солидарност и залагати се заједно да се заврши рат у Украјини што је пре могуће.

Шиб истиче и да је цео Западни Балкан у стратешком интересу Немачке и у том смислу, одговарајући на питање да ли је контрапродуктивна улога високог представника у БиХ Кристијана Шмита који је искористио бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске, каже да сматра да то “апсолутно није тако”.

Истиче да високи представник и даље игра веома важну улогу.

“Било би добро да више не постоји потреба за њим, али као што се види, цела ова дејтонска конструкција не функционише тако добро, а он помаже да функционише боље. БиХ је политички блокирана, треба уклонити ту блокаду, он је део дејтонске конструкције, његова функција је да се спроводе дејтонска правила”, каже Шиб.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here