Mesto za reklamu

22.02.2019.

ЕУ и САД спремне су да прихвате размену територија између Србије и Косова, пише немачки дневник „Франкфуртер рундшау“.

Лист констатује да расте притисак на Приштину и Београд да се договоре, али да и расте опасност од промене граница на Балкану. Наводно је процурео документ у 17 тачака, како тврди немачки лист, и садржи и следеће:

„Повлачење нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и припајање Косову неколико села из Србије претежно насељених Албанцима. Град Косовска Митровица добио би посебан статус, а за водоснабдевање кључно језеро Газиводе и рудник Трепча били би приватизовани на 99 година и подељени међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Ауто-пут кроз Србију на коридору 10 био би под међународном заштитом“, између осталог се наводи у документу који је наводно процурео, а преноси немачки „Франкфуртер рундшау“.

Према писању листа, идеја поделе Косова је стара, али је за Запад доскора промена граница била неприхватљива, пошто би се то косило с уставом Косова, планом Мартија Ахтисарија, који је у правном смислу изнад устава Косова, и закључцима Контакт групе усвојеним пре почетка преговора 2006. године.

Уз констатацију да се то по свој прилици у Бриселу више не чује, у коментару се наводи да од аугуста 2018. и комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница Федерика Могерини пристају на повлачење етничких граница, а да је и администрација САД под председником Доналдом Трампом направила заокрет од 180 степени.

„Споразум између Србије и Косова тако би требао да буде потписан 12. јуна у Вашингтону и да ступи на снагу шест месеци касније“, пише дневник.

„Ако нешто има у документу који је процурео, онда је растућа забринутост Срба на југу Косова оправдана. Они страхују да ће заувек остати одсечени од Србије“, пише лист, који цитира изјаву српске политичарке с Косова Раде Трајковић да ће Срби из енклава напустити Косово, а да ће српски манастири на Косову постати музеји.

За разлику од Раде Трајковић која позива и Албанце на Косову да сигнализирају да су против размене територија по етничким критеријумима и да демонстрирају да је саживот могућ, за председника Србје Александра Вучића је „споразум са Косовом централни пројекат, пошто је то начин да међународна заједница са њим сарађује и да остане на власти“, оцењује немачки дневник.

„Српска стварност“ / Франкфуртер рундшау, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here