Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Србија, не само политички, већ и економски покушава да балансира на жици између Истока и Запада, пише немачки дневник “Тагесшпигел”, који ту политику назива “јахањем на два коња” и истиче да то не наилази на одушевљење у Бриселу.

“Напротив, међу партнерима из ЕУ интензивно очијукање Београда са Москвом жање критике”, пише немачки лист.

Берлински дневник подсећа и на речи известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера, који је недавно упозорио да даном уласка у ЕУ Србија мора да напусти друге споразуме попут тог са Евроазијском унијом.

Лист додаје и са је још јаснији био шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак који је рекао да овај корак не доприноси путу Србије ка ЕУ, преноси Дојче веле.

Позивајући се на писање београдског “Блица”, “Тагесшпигел” пише да је у последње три године усклађеност спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ пала са 67 на 54 одсто, и оцењује да ће Споразум са Евроазијском унијом додатно умањити тај проценат.

Лист наводи да су председник Србије Александар Вучић и његова Влада, коју назива “националистичко-популистичком”, званично привржени приближавању ЕУ, али да је један од разлога зашто Београд и, како даље оцењује лист, “отворено евроскептична провладина штампа”, траже блискост са Русијом, али и Пекингом, јесте дипломатска заштита Москве у трајној борби за Косово које Србија не признаје.

Коментаришући речи шефа српске дипломатије да Србија још није близу уласку у ЕУ, лист оцењује да се “Србија збиља мучно пробија кроз приступни маратон” и да “сада више нико ни у Бриселу ни у Београду не говори о 2025. години као циљном термину за улазак у ЕУ”.

“Чак се и српски економисти питају да ли су наводне предности уласка у Евроазијску унију веће од политичке штете у односима са ЕУ. Јер иако Србија већ сада има споразуме о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном за 95 одсто својих извозних производа, спољна трговина са источним партнерима остаје скромна”, констатује Тагесшпигел.

Трговинска размена са земљама ЕУ чини 63,2 одсто српске размене, док са пет земаља Евроазијске уније тај постотак износи тек 7,5, напомиње немачке лист.

“Још увек Србија извози прилично више својих добара у суседну Босну и Херцеговину (7,4 одсто) него у често мистификовану братску Русију (5,2 одсто)”, наводи “Тагесшпигел”.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here