Mesto za reklamu

Након што је Европска комисија представила интерни документ о Србији, где се констатује да није остварен напредак у кључним областима, доведено је у питање и отварање нових поглавља током ове године, сазнаје Радио Слободна Европа.

  1. 11. 2018.

Постоји вероватноћа да Србија ове године не отвори ни једно поглавље у процесу приступних преговора. Сазнаје се да међу земљама чланицама нема расположења у светлу потврде да Србија није довољно напредовала у кључним поглављима 23 и 24 у приступном процесу, мада још увек има довољно времена да се ове оцене у учинку Србије промене.

Позивајући се на своје изворе, Радио Слободна Европа је крајем октобра објавио да ће на међувладиној конференцији, планираној за 10. децембар, Београд и Брисел отворити три нова поглавља: финансије (поглавље 9), економску и монетарну политику (поглавље 17) и статистику (поглавље 18). Исти извори који су потврдили одржавање међувладине конференције, сада најављују да до те конференције највероватније неће доћи.

На недавном сусрету радне групе ЕУ, која се бави земљама које су у приступном процесу, Европска комисија је представила интерни документ о напретку Србије у владавини права. Документ који је РСЕ објавио показује да земља није показала одрживе резултате у кључним пољима.

Како се сазнаје, приликом расправе, најмање седам чланица ЕУ је већ изразило своје резерве због налаза у извештају. Извори са овог састанка су у нагласили да су, у току дебате, дипломате из земаља чланица ЕУ највише истакле забринутост због недовољних резултата по питању независности правосуђа, корупције, слободе медија и ратних злочина у Србији.

Земље чланице сматрају да Србија мора да покаже опипљиве резултате у поглављима 23 и 24, да би дошло до отварања нових поглавља. Поред овог, дипломате из земља чланица ЕУ “нису одушевљене” напретком у дијалогу о нормализацији односа са Косовом, нарочито у светлу последње председничке рунде за коју се тврди да је била “веома напета”.

Извештај Европске комисије се сада анализира у престоницама ЕУ, а питање отварања нових преговора ће се поново вратити као предмет расправе на нивоу ЕУ дипломата, који би почетком децембра требали донети коначну одлуку о отварању нових поглавља са Србијом.

Конкретни резултати у поглављима 23 и 24, као и конструктиван приступ у дијалогу са Косовом, су од кључне важности да Србија напредује у процесу приступних преговора са Европском унијом.

До сада Србија није прескочила ниједан циклус за отварање нових поглавља у преговорима о приступу.

„Српска стварност“ / Радио Слободна Европа /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here