Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Посета европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархејиа почела је јуче разговором са српским председником Александром Вучићем у доброј и констуктивној атмосфери и уз обострано разумевање, али се синоћ није завршила у истом тону.

Наиме, како сазнаје Танјуг, на састанку Вархејиа с премијерком Аном Брнабић и члановима њеног кабинета у једном се тренутку шеф српске дипломатије Ивица Дачић оштрим тоном и речима обратио Вархејиу, замерајући му због ставова према Србији.

Блиц је пренео да је Вархеји због тога напустио састанак, али извор Танјуга каже да је састанак заправо већ био завршен, али да се није завршио у пријатно тону.

Блиц је касније питао Дачића о том “инциденту”, а министар је казао да није “напао” Вархејиа, већ Европску унију и то због непоштовања Бриселског споразума, увођења Косова у поглавље 35, али и због тога што, како је рекао, ћуте на дешавања у Црној Гори.

Дачић је рекао и да је Вархејиу поручио да пита опозицију какав им је став о ЕУ, о Косову, о Бриселском споразуму, о Криму…додајући да је био изреволтиран тиме што Вархељијева тема није само методологија, већ и регион, спољнополитичка и друга питања.

Према информацијама Танјуга Влада неће издати саопштење са овог састанка.

Вархеји посету Београду завршава данас, а испратиће га министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Дачић је коментаришући наводе да је вербално напао Вархејиа рекао да је апсолутна неистина да је европски комесар напустио састанак у Влади јер га је он наводно вербално напао.

Дачић је за портал Новости изјавио да је Вархеји отишао јер је имао заказан сусрет са лидерима опозиције.

“Питао сам га нормалним тоном шта ће ЕУ да предузме поводом кршења Бриселског споразума и зашто ћуте када се отимају светиње СПЦ у Црној Гори”, рекао је Дачић.

Додао је да се није Вархејиу обраћао лично него да га је нормалним тоном питао шта ће ЕУ да предузме поводом вишегодишњег кршења Бриселског споразума од стране власти у Приштини, а чији је гарант управо Брисел.

Дачић је рекао и да га је такође питао шта је са Заједницом српских општина која није формирана иако су се Албанци на то обавезали.

“Занимало ме је и да ли ће Србија икада ући у ЕУ, ако су нам питање Косова убацили у поглавље 35 и ако наш напредак упорно везују за решавање“ статуса КиМ”, тврди Дачић.

Каже и да је Вархеји на његово питање зашто се нико из Брисела није огласио поводом спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, рекао да је он лично то осудио и да је дошао да помогне.

“Сугерисао сам му добронамерно да се више распита о политичким приликама у нашем региону. Никакве свађе није било. Уосталом, то су питања која иначе редовно постављам кад дођу страни званичници – казао је шеф српске дипломатије, уз опаску да је госту из ЕУ саветовао и да лидере опозиције пита шта мисле о ЕУ, статусу Косова и Метохије, Криму.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here