Mesto za reklamu

02.01.2020.

Током 2019. године косовске институције нису успеле да обезбеде ново међународно признање Косова, пише Газета Експрес.На веб страници Министарства спољних послова Косова наводи се 116 земаља које су признале косовску независност, а за то доказа нема.

Лист наводи да је на веб страници Министарства спољних послова наводено да је 116 земаља признало независност Косова, али и да су неке државе повукле признања мада то на Косову није потврђено.

“Језива кампања Србије наноси штету косовској спољној политици а стручњаци за међународне односе кажу за Косова Преш да су косовске институције пропале у иностраној дипломатији”, пише лист, преноси Косово онлајн.

Професор за међународне односе Африм Хоти каже да се Косово током 2019. године суочило са феноменом повлачења признања, иако каже да у међународном праву као пракси нема повлачења признања у консолидованим државама.

Он додаје “да је Србија наставила да користи све недемократске методе како би убедила неке државе да повуку признање”.

Према његовим речима, то се десило са оним земљама које немају консолидоване системе.

Аналитичар Рамуш Тахири каже за Косова Преш да од разговора са Србијом у Бриселу Косово стагнира и број признања почиње да опада.

Тахири сматра да би Косово требало да осмисли агресивнију стратегију, како каже “у позитивном смислу, за представљање државе у иностранству путем достојанственог дипломатског представљања”.

КосовоПрес није могао да добије изјаву Министарства спољних послова о питању признавања и поводом тога да су га неке државе повукле.

Недостатак признања и њихов тренутни број такође утиче на чланство земље у међународним механизмима, где Косово није део Интерпола, наводи овај медиј.

На веб страници Министарства спољних послова Косова наводи се 116 земаља које су признале косовску независност, а за то доказа нема.

Стручњак за политичка питања, Артан Мухаџири изјавио је да је Србија понудила више аргумената о питању повлачења косовског признања државности.

Према његовим речима, српске власти су доставиле писане чињенице, али и записе са заједничких конференција са министрима спољних послова држава које су повукле признања.

“Министарство спољних послова Косова требало би да буде у могуц́ности да пружи максималан доказ, чак и службеним посетама оним земљама за које се претпоставља да су повукле признавање Косова, како би убедило косовску јавност у своје ставове. Супротно томе, остаје нам да, на жалост, више верујемо Србији него министру спољних послова Косова”, рекао је Мухаџири.

Мухаџири не верује да је стваран број о земљама које су признале Косово, а који се наводи од стране представника косовског министарства спољних послова.

“Косово још увек званично нема тачан број земаља које су га признале, јер недостају званична сведочења свих земаља. Дакле, катастрофа је да Министарство спољних послова није реалистично и треба да напусти политичку игру, а да прикаже стварно стање аргументима”,нагласио је Мухаџири.

Политолог Рамуш Тахири мишљења је да Министарство спољних послова Косова греши када сматра да према међународним нормама и међународном закону признања која су стечена, не могу да се повуку, само за то што то није нигде прописано.

Тахири каже да је дијалог између Косова и Србије, Србија у многим земљама света представила као разговор о статусу Косова и убедила те земље да замрзну или да повуку признање док се не постигне статус који би прихватила и Србија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here