Mesto za reklamu

Председник Вучић и домаћин Шарл Мишел

  1. 02. 2020.

У Бриселу је почео неформални састанак лидера Западног Балкана са новим руководством Европске уније. Домаћин састанка је председник Европског савета Шарл Мишел.

Уочи почетка састанка у Бриселу

Састанку присуствују председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, председник Црне Горе Мило Ђукановић, косовски председник Хашим Тачи, министар спољних послова Северне Македоније Никола Димитров.

Домаћин састанка је председник Европског савета Шарл Мишел, а у делегацији ЕУ су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ и Андреј Пленковић, премијер Хрватске која тренутно председава Саветом ЕУ.

Вучић је, по доласку у Брисел, рекао да је неформална радна вечера од великог значаја и најавио да ће да штити интересе Србије и српског народа.

Mишел је непосредно пред почетак састанка рекао да је реч о врло важно сусрету, посвећеном стратешкој расправи о заједничким циљевима ЕУ и Западног Балкана.

“Разговараћемо о начинима за продубљивање партнерства ЕУ и Западног Балкана. Потврдићемо европску перспективу региона и дати јасне смернице о неопходном напретку у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала”, изјавио је Мишел.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ЕК за предстојећи самит ЕУ – Западни Балкан у Загребу припрема важан инвестициони пакет.

Вечерашњи неформални састанак је први састанак нових челника Европске уније и лидера Западног Балкана у том формату.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here