Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Ненад Поповић изјавио је за ТВ Прва да “не зна шта је разграничење”, али да зна да је “српски народ против било какве поделе Косова”.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој рекао да се на влади никада није разговарало о разграничењу, да преговоре води председник Србије Александар Вучић и да то ради “бриљантно”. Поповић је навео да су Бриселски преговори пропали и да Брисел нема ту снагу да реши косовско питање, већ у то морају да се укључе САД, Русија и Кина.

“Са албанске стране немате никакве саговорнике. Србија је у Бриселским преговорима дала све, а није ништа добила и они су пропали”, рекао је Поповић.

Поповић је рекао да Србија “неће дати ни метар територије”, али да је за компромис.

“Дијалог у Бриселу пропао – укључити Русију, Кину, САД”

Смешно је да се дијалог Београда и Приштине одвија у Бриселу, који више нема и неће имати снаге, већ је неопходно да се у дијалог укључе Русија, Кина и САД, изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић.

“Никада Србија неће дати ни метар Косова. Не преговара се само у Бриселу, Савет безбедности УН разматра ситуацију на Косову сваких пола године. То што је нека власт направила такву глупост, једну од највећих историјских грешака… да се преговори о Косову изместе из СБ УН где имамо сталну подршку Русије и Кине у Европску унију, грешка је претходне власти, нажалост. Али, исправићемо и то”, рекао је Поповић на ТВ Прва.

По питању идеје разграничења, он је рекао да не зна шта она представља, али да зна да је српски народ против било какве поделе Косова и Метохије.

“Лично сам за било какав компромис са Албанцима. Никада се о томе (разграничењу) није разговарало. Председник (Александар) Вучић има мандат да преговара, и то ради бриљантно. Видећемо шта ће бити резултат. Са албанске стране немате никакве саговорнике, они раде шта хоће. Србија је дала све, а ништа није добила и бриселски преговори су пропали”, рекао је Поповић.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине требало би вратити у првобитни формат из 2013. и 2014. године, а да се оно што је дато Албанцима, анулира и “крене од нуле”.

“Србија неће дати ни метар своје територије, али је за компромис. Србија показује да је за разговоре. Они уводе таксе, војску, руше Резолуцију 1244… Десет година се водила политика да се преда Косово, сада се Косово више не да. С представницима Албанаца треба да се преговара. Ја сам за компромис и он мора да се нађе. Требало би бити иновативан, али компромис мора да буде у складу са Уставом и Резолуцијом 1244. Ако живимо у Европи, требало би да поштујемо законе, ако смо чланица УН, требало би да поштујемо међународне законе и Резолуцију 1244. Не дамо своју територију”, изјавио је Поповић.

Упитан о томе ко су истински савезници Србије, Поповић истиче да су то пре свега оне земље које поштују суверенитет и територијални интегритет Србије.

“Ако вам 25 земаља призна Косово као независно, онда нам нису неки велики пријатељи. Да није било председника (Владимира) Путина и Русије у последњих 15 година, не би било Резолуције 1244, Косово би било независно, Косово би било члан Унеска и, што је најгоре, Срби би били проглашени, једини у свету, као геноцидни народ. Ветом председника Путина и Русије у Савету безбедности УН ми нисмо проглашени као геноцидни народ, а то је покушај ревизије историје…То су савезници, нису нам савезници они који нам отимају територију”, истакао је Поповић.

„Српска стварност“ / ТВ Прва, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here