Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић поздравила је измене правилника којимa je омогућeно смањење цене прикључка на гас за домаћинства и до 50 одсто, истичући да ће веће коришћење овог енергента заменити угаљ, што ће у перспективи смањити загађење ваздуха.

Вујовић је објаснила да је смањење трошкова прикључка на гасовод регулисано изменама правилника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о посебној врсти објеката и посебној врсти радова, који ће у наредних неколико дана ступити на снагу.

Према њеној оцени, то је значајан корак и подстрек грађанима да масовније прелазе на гас, што ће у перспективи поправити еколошку слику Србије.

Министарка је позвала локалне самоуправе да се више ангажују на информисању својих грађана о новим погодностима које им доноси правилник, додајући да су измене веома значајне јер мотивишу грађане да уместо грејања на угаљ прелазе на гас.

Прецизни трошкови зависе од локалних самоуправа, али до сада су грађани за изградњу прикључка на дистрибутивну мрежу плаћали и до 200.000 динара, а процењује се да ће изменама правилника тај трошак бити преполовљен, навела је Вујовић.

Она је нагласила да су и у ресору заштите животне средине предузети важни кораци како би се пружила подршка грађанима да замене енергенте са штетним утицајем на околину еколошки чистијим.

Ове године смо расписали три конкурса за локалне самоуправе за субвенционисање замене индивидуалних котларница, као и оних у јавним установама, и за пошумљавање, а очекујем да ћемо ускоро потписати прве уговоре, навела је министарка.

Циљ нам је да подижемо еколошку свест и одговорност сваке општине и града, али и сваког појединца, јер само заједно можемо да решимо проблем загађења, који постоји већ деценијама, закључила је Вујовић.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here