Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Глумци који су се одавде отиснули у свет, обично се враћају са жељом и потребом да играју на матерњем језику. Никола Кент има мало другачију причу.

Овај рођени Беогађанин отишао је у Америку деведесетих, не због глуме, већ да би се школовао. Иако га је глума привлачила још од детињства, мислио је да се у тој професији не може направити каријера, па се посветио науци и технологији.

Био је стипендиста за информатику на Харварду, који је завршио као један од студената генерације, а онда се запослио у Лос Анђелесу. Годинама је био активан у ИТ индустрији, направо и сопствени бизнис, али је у неком тренутку схватио да је време за промену.

Након улога остварених у хит серији “Реј Донован” и римејка култног “Лептира”, Никола Кент сада учествује у пројекту “Хероји Халијарда-Ваздушни мост”, једном од најкомплекснијих и продукционо најзахтевнијих филмско-телевизијских пројеката који се тренутно снимају у Србији.

   “Хероји Халијарда” вратили су га у Србију, а игра улогу Американца српског порекла. Како каже, врло је занимљиво како је до те сарадње дошло.

– У Америци постоји израз “арт имитатес лифе” (уметност имитира живот). Након скоро 30 година проведених у Америци, ово је на неки начин била савршена улога за мене. Играм лик Џорџа Мусулина, који је историјска личност и рођени Американац, чији си родитељи српског порекла. Мусулин је одиграо једну од кључних улога у Операцији Халијард. Глума у филму је и на српском и на енглеском. Када сам се први пут састао са Радошем Бајићем и видео ентузијазам са којим је он приступио овом пројекту, моментално сам знао да желим да учествујем – рекао је Кент у интервјуу за ЕуроЊуз.

Признаје да је пре самог ангажовања за филм веома мало знао о операцији Халијард.

– Операција Ваздушни мост или како је у САД позната као Операција Халијард, је била највећа спасилачка мисија америчких пилота током Другог светског рата на територији Србије. Спасено је више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили иза непријатељских линија. У околини села Прањани, било је спремно за евакуацију око 350 авијатичара. Почетком августа 1944. године стигла је трочлана мисија из Барија, којом је командовао капетан Џорџ Мусулин, а коју су још сачињавали и поручник Мајкл Рајалић и наредник телеграфиста Артур Џибилијан. Авиони за евакуацију су стигли 10. августа. Тада су успешно укрцани пилоти и мањи број америчких цивила, који су одлетели пут Барија. Аеродром за време евакуације су обезбеђивале снаге Првог и Другог равногорског корпуса, омладинске бригаде и официрске школе – додаје Кент.

Истиче да је ова прича деценијама била “под тепихом”, те да је “потребно да се зна што више података нарочито из времена Другог светског рата”.

„Српска стварност“ / Еуроњуз /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here