Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председник Александар Вучић рекао је да је делегација Србије имала серију тешких састанака у Берлину где је одржан скуп лидера Западног Балкана са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

Александар Вучић је изразио захвалност Меркеловој и Макрону на ангажману и на томе што су били рационални и разумни. Како је рекао, они су озбиљно и одговорно покушавали да нађу решење за наставак дијалога Београда и Приштине и да утичу на стабилизацију прилика на Балкану.

Истиче да би могао да каже много тога, али да није фер да прича о томе ко су били ти који су одбијали да дође до наставка дијалога. Навео је да је Србија имала само услова да се укину противправне приштинске таксе које сви осуђују.

“Неки други су сматрали да је од дијалога важније да таксе остану, али шта да радимо”, навео је Вучић.

Додаје да је данашњи скуп значајан због тога што се видело у најискренијој форми ко из региона има какав однос према Србији и Космету.

Председник је рекао да је био изненађен оштрином Албанаца с Косова и речима против Републике Српске, нарочито у првом обраћању председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића. Како је рекао, на то је реаговао речима да Република Српска није лоша творевина већ дејтонска и да је њеним стварањем сачуван мир на територији БиХ.

Истиче да је одговорио и албанском премијеру Едију Рами који је навео да је млади министар спољних послова Албаније “имао тежак живот у време српских диктатора на Косову”.

Албанци су захтевали да Београд призна Косово, да нема аутономије за Србе и да не може да постоји никаква нова Република Српска, и да нема извршних овлашћења за Заједницу српских општина, рекао је председник Вучић.

Како је додао, српска делегација се трудила да се понаша одговорно и озбиљно.

“Мислим да смо у томе успели иако не мислим да смо сви заједно пред било ким из Европе изгледали добро”, навео је председник.

Каже да је и македонски премијер Зоран Заев покушавао да нађе оправдање за Приштинске таксе у томе што су они били фрустрирани због гласања у Интерполу.

“Разумели смо све што се крило испод жита”, рекао је председник истичући да су консултације биле тешке и да то нису били договорени састанци

Пре наставка берлинског процеса у Познању биће одржан нови састанак у Паризу, 1. или 2. јула, где ће поново бити покушаја да се нађе решење, рекао је Вучић.

Поручује да се нада да ће импулс одговорности који су дали Меркелова, Макрон и Федерика Могерини значити неку врсту стабилизације прилика, бар за два месеца, док се не пронађе решење за наставак дијалога.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here