Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Након последњег заседања Кризног штаба због погоршане епидемиолошке ситуације у Србији уведена је забрана окупљања више од пет особа у затвореном и на отвореном простору. Та мера неће много донети, јер има превише изузетака, а те изузетке иначе је тешко контролисати.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је објаснила да је одлучено да се смањи број особа које могу да се окупљају у отвореним и затвореним просторима, по узору на остале земље и њихова решења у борби са ковидом 19.

Та мера не спада у препоруку, већ ће бити регулисана законом. Међутим, она се односи на забрану окупљања на јавним манифестацијама као што су прославе, конгреси, семинари, односно на организована окупљања.

То ограничење се не односи на школску и радну средину – на учионице и канцеларије. Овде је дозвољено присуство више од пет људи, с тим што постоји обавеза да се обезбеде четири метра квадратна по особи у просторији, односно да размак између људи буде два метра.

Установе културних манифестација такође су изузете од новог правила, па је за биоскопе и позоришта и даље дозвољено до 500 људи на једном месту, уз поштовање досадашњих правила приликом уласка и изласка, и уз обавезно ношење маски током целог извођења представе/ пројекције.

Иако аутобуси представљају места повећаног ризика преноса инфекције ковида 19, нова мера ограничења окупљања не односи се ни на јавни превоз, већ и даље остаје на снази само обавеза ношења маски које ће према новом Закону о заштити становништва од заразних болести бити строже санкционисано.

Како ни кафићи, пијаце, теретане, кладионице, нису места организованог окупљања, на овим местима остаје само обавеза размака између столова у угоститељским објектима, ношења маски у затвореним просторима као и препорука држања дистанце и прања руку.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here