Mesto za reklamu

21.01.2020.

Стотину интелектуалаца потписало је петицију против прогона новинара у Црној Гори који шире истину о дешавањима у Црној Гори и протесту грађана.

Они у петицији достављеној, како кажу, свим релевантним адресама за заштиту новинара у Србији и иностранству позивају на заштиту слободе јавне речи у Црној Гори, а посебно на „заустављање полицијског, тужилачког и судског прогона уредника информативних портала“.

Подсећају да је у последњих петнаест дана ухапшена уредница портала ФОС медија Анђела Ђикановић, уредници портала „ИН4С“ Гојко Раичевић и „Борба.ме“ Дражен Живковић.

Сви су задржани у притвору због наводног ширења лажних вести и „панике у јавности“, а када су пуштени, против њих је Тужилаштво наставило прогон пред црногорским судовима, наводи се у петицији.

Потписници су оценили да „саучесништво“ Управе полиције и Тужилаштва у Црној Гори, у настојању да се креира уређивачка политика медија која би одговарала властима, превазилази по бруталности иначе лош третман слободних медија у овом делу Европе.

У Црној Гори се најугледнији новинари, наводе они, хапсе као опасни криминалци, а по аутоматизму им се изриче мера притвора, која се потом наставља судским прогоном.

„Више не може да се говори о појединачним случајевима гушења слободе мисли и говора, већ се ради о систематичном методу црногорских власти које полицијском репресијом желе не само да дисциплинују медије, већ и да наруше професионално и опште људско достојанство уредника критички оријентисаних интернет портала“, наводе они.

Уз солидарност са прогоњеним новинарима у Црној Гори потписници петиције позивају на супротстављање репресији у Црној Гори.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here