Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Kосовска влада усвојила је нове антиковид мере које предвиђају увођење полицијског часа у Приштини, Подујеву, Ђаковици, Гњилану, Урошевцу, Kосовом Пољу, Обилиц́у и Штимљу, који ступа на снагу од сутра у 19 часова.

Полицијски час трајаће до пет ујутру. У тим општинама затвара се и свака привредна активност како би се што више смањио ризик од инфекције.

“Од 19 часова свака привредна активност се затвара, уводи се потпуно ограничење грађана. Забрањује се и улазаки излазак са територије тих општина”, изјавио је косовски премијер Авдулах Хоти.

“То је најбоље решење које смо успели да донесемо с обзиром на интересе привреде. Током дана, између полицијског часа, дозволили смо економску активност под строгим мерама”, објаснио је Хоти.

Новим мерама на административним пунктовима биће распоређено медицинско особље које ће контролисати здравствено стање свих коју одлазе на KиМ.

Српске средине – десет општина, по броју инфицираних налазе се у жутој зони, у којој нема полицијског часа, и у којој има мање од 75 инфицираних на 100.000 становника.

Хоти је нагласио да је ситуација са пандемијом веома озбиљна, да су здравствене институције утростручиле број тестираних и да је међу њима понекад и до 50 одсто позитивних.

“Чак су и смртни случајеви у порасту. Пројекције Института за јавно здравље прилично су песимистичне”, истакао је Хоти.

Иначе, на Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је осам особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су 784 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 767 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 2.178 узорака.

Укупно је 26.888 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 16.685 а активних је 9.418 случајева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here