Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Познати новинар из Грачанице и директор Дома културе Живојин Ракочевић већином гласова изабран је за председника Удружења новинара Србије (УНС), сазнаје РТВ КиM.  

После целодневне јучерашње и данашње преподневне жучне расправе, оспоравања кандидатуре од стране Кандидационе комисије, чланови Изборне скупштине одлучили су да Ракочевића врате на листу кандидата за председника УНС.

“Ракочевић је добио 263 гласа, а досадашњи председник Владимир Радомировић 241 глас”, наводи РТВ Ким.

Пет гласова било је неважећих.

Он је добио 263 гласа, досадашњи председник Владимир Радомировић 241, а пет гласова је било неважећих. Гласало је 510 чланова од 599 колико је имало право гласа.

На саопштавању резултата није био присутан Радомировић.

Нови председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић изјавио је да то удружење има истински, професионални потенцијал, и додао да ће му приоритет у будућем раду бити да се чује глас локалних новинара који су “сјајни на терену, а немају простор да говоре”.

“Ја нисам човек никакве поделе. Јасно је да УНС има дубоки, истински, професионални потенцијал. Хвала вам што сте препознали тај потенцијал и што сте гласали за њега”, рекао је Ракочевић обраћајући се присутнима на Изборној скупштини УНС-а у Београду.

У изјави медијима коју је дао након седнице, Ракочевић је пренео своје утиске поводом избора на место новог председника УНС-а.

Ракочевић: Приоритет нормална комуникација и људи на локалу

“Мој основни утисак је да је на овај начин потиснути, добро организовани и сјајни, маргинални део наших колега добио”, рекао је Ракочевић.

На питање шта ће му као новом председнику УНС-а бити приоритети, Ракочевић је одговорио да ће то бити “нормална комуникација и локални, понижени, маргинални људи који су сјајни на терену, а који немају простор да говоре”.

“То су људи који на локалу носе терет слободе, који су у стању да се изборе са онима који им угрожавају слободу на дневном нивоу”, рекао је Ракочевић и истакао да је суштина УНС-а да кроз њега проговоре управо ти људи.

Биографија Живојина Ракочевића

Ракочевић је био члан Одбора за борбу против корупције од 2018. до 2020.

У Савету Републичке Радиодифузне Агенције (РРА) био је од 2009. до 2014. Функцију потпредседника УНС-а у време мандата Љиљане Смајловић обављао је од 2019. до 2013. године.

Добитник је новинарске награде Вечерњих новости „Милан Пантић“ (2004. године) као и књижевних награда „Бранкова награда“, песничке „Лазар Вучковић“ и „Григорије Божовић“. Дуже од седам година био је главни и одговорни уредник КИМ Радија.

Живојин Ракочевић је дипломирао на Филолошком факултету у Приштини, а магистрирао је на Универзитету у Београду. Објавио је више књига поезије.

Не слови за инцидентну личност, али не и за човека који је спреман за „ватрени дијалог“. Ракочевићева супруга лекарка Соња преминула је у јануару 2021. године од последица ковида 19. Живи и ради у Грачаници где је директор Дома културе, који обједињује активности свих културних институција Срба на КиМ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here