Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Дугогодишњи новинар и хумориста Дејан Патаковић преминуо је 27. априла у Београду. Испраћај за кремацију је сутра у 16.30 на Новом гробљу. 

Дејан Патаковић је рођен 23. маја 1941. године у Београду. Дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету, а прву карикатуру објавио је у Јежу са непуних 17 година.

Готово цео радни век Патаковић је провео у „Политици“, од чега 25 година као уредник у Експресу, а деценију и по као главни уредник магазина Хупер. Сатиричну рубрику Кактус у Експресу је писао 23 године.

Поред тога, познати хумориста је активно сарађивао и у другим медијима. За емисије Време спорта и разоноде Радио Београда, Патаковић је написао и химну. У његовој радној биографији је и 300 епизода емисије Јовановићи, Поподне једног пауна, и многих других.

Године 1967. почео је сарадњу са Милованом Илићем, који је тада покренуо праву радио револуцију својом емисијом Минимакс. Две године је писао  текстове за Бату Живојиновића, у Јутарњем програму Телевизије Београд. На Радио Београду 202 две године је водио забавно-музичку емисију Круг Двестадвојком.

Патаковић је писао сценарија и за Телевизије Сарајево и Загреб, а у Телевизији Београд је са Јованом Ристићем сарађивао на шоу-програму Седам плус седам, који је освојио „Сребрну ружу“ на фестивалу у Порторожу и учествовао на фестивалу „Златна ружа Монтреа“.

Објавио је и три диска са дечјим песмама за које је музику компоновао Борис Бизетић.

Дејан Патаковић је у „Политици” био проглашен и за афористичара године и додељена му је награда „Јован Хаџи Костић“. Добио је признање „Слободан Костић“ за хумор и сатиру, као и награду Културно просветне заједнице, „Златни беочуг“, за трајни допринос култури.

Државни секретар Министарства кулутре и информисања Александар Гајовић оценио је да је свестраност новинара, хумористе и карикатуристе Дејана Патаковића оставила велики траг у српском и југословенском новинарству.

“Дејан Патаковић је цео живот посветио смеху, стога са осмехом треба и да га памтимо”, навео је у телеграму саучешћа Гајовић.

“Допринос који је Дејан Патаковић дао српској култури и новинарству, али пре свега његови неизмерни таленат и дух награђени су неким од најзначајнијих домаћих награда. Његови афоризми, карикатуре, кратке приче, хумореске и данас нас забављају, јер је до последњег дана писао и цртао”, навео је Гајовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here