Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Сутра на снагу ступају нова правила контроле готовине новца и вредности које улазе и излазе из ЕУ.

Сви путници који улазе или напуштају територију ЕУ мораће да попуне готовинску декларацију када носе 10.000 евра или више у валути или противвредности у другим валутама, као и у другим средствима плаћања као што су путнички чекови или менице.

У Европској комисији наводе да је ново правило део напора ЕУ у бори против прања новца и извора финансирања тероризма.

Од сутра у ЕУ биће примењене и бројне измене које ће додатно пооштрити правила и учинити још тежим премештање великих количина ”неоткривене” готовине.

Прво, дефиниција “готовине” према новим правилима биће проширена и сада ће обухватати златнике и одређене друге златне предмете.

Друго, царинске власти ће моћи да поступају и по износима мањим од 10.000 евра, када постоје назнаке да је готовина повезана са криминалном активношћу.

Коначно, царинске власти такође могу сада захтевати да се поднесе изјава када примете да се готовина у износу од 10.000 евра или више шаље без пратње поштом, робом или куриром.

Нова правила ће осигурати да надлежни органи и национална финансијско-обавештајна јединица у свакој држави чланици имају информације потребне за праћење и решавање кретања готовине која би могла да се користи за финансирање илегалних активности, закључују у Бриселу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here