1. 08. 2020.

Демонстранти су се вечерас после протеста мирно разишли.  На Тргу независности у Минску полиција је ухапсила два демонстранта, преноси дописник Спутњика.

Демонстранти су почели да се окупљају на Тргу независности у Минску око 19.00 часова по локалном времену (18.00 по средњоевропском). Неколико људи је носило бело-црвено-беле заставе, које се сматрају симболом опозиционог покрета у земљи. Полиција и специјалне снаге ухапсиле су две особе, јер нису хтели да склоне заставе, извештава дописник.

Један демонстрант је склонио заставу на захтев полиције и избегао хапшење.

Како саопштава дописник Спутника, на тргу се налазило више стотина људи. Демонстранти су узвикивали пароле, а на тргу је дежурала полиција.

Демонстранти су се вечерас мирно разишли.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here