Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

И овог петка у градовима широм Србије одржани су протести “Један од пет милиона”.

У Ваљеву су учесници протеста затражили: укидање партијског запошљавања и корупције, слободне медије, чист ваздух, а најпре да градоначелник Слободан Гвозденовић и председник Александар Вучић напусте положаје. Александар Бећић, новинар и писац, поручио је окупљеним Ваљевцима да обарањем режима освоје слободу, како своју децу не би гледали само преко Скајпа.

Протест “Један од пет милиона” пети пут одржан је у Лозници. Лозничанима су се обратили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, Славиша Милетић, члан Српског покрета Двери, чија је супруга пре неколико дана притворена након што је одбила да плати казну за невакцинисање деце, и Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери, који је рекао да Александру Вучићу нуди две опције: прву, да омогући фер изборе и шест до девет месеци слободних медија у којима ће опозиција моћи да представи свој програм, и другу да га са власти скине 200.000 људи који ће изаћи на улице Београда.

Протест је и овог петка одржан у Чачку. Окупљеним грађанима код споменика војводи Степи Степановићу обратили су се организатори протеста као и Гордана Маринковић Савовић из Асоцијације слободних одборника Србије и Слађана Станковић из Удружења малинара западне Србије. Организатори су поручили да протести и шетње имају један заједнички циљ, а то је слободна и уређена Србија. Одржана је и протестна шетња централним градским улицама.

На протесту у Панчеву вечерас су говорили Јелена Вујановић, докторанд ФПН-а, Иван Коларик, инжењер из Панчева, и глумац Бранислав Лечић. Јелена Вујановић је поручила да је дошло време да се пусте млади да изграде Србију у којој желе да живе и у којој ће се ценити знање и у којој ће се добијати посао без чланске карте. Панчевац Иван Коларик је истакао да је поражавајућа чињеница да је за последњих шест година из Србије отишло скоро 600.000 људи.

У Новом Саду грађани су се окупили седми пут на платоу испред Српског народног позоришта, где су им се обратили карикатуриста Предраг Кораксић Коракс и Никола Сибинчић, награђивани беседник. Протестима су се придружили студенти Универзитета у Новом Саду, који су на протест кренули од Студентског дома “Слободан Бајић”, где им се обратио глумац и председник Покрета слободних грађана “Сергеј Трифуновић”.

“Александар Вучић нема систем, он је змај од папира, он нема полицију, нема војску, има можда једино приватну. У 48 сати он може да падне, само треба да будемо свесни са ким имамо посла”, рекао је Трифуновић.

Он је казао да је за то да гласање на изборима буде обавезно, јер данас 25 одсто Вучићевих гласача држи целу Србију у шаци.

“Ми смо зато криви и треба да учимо од Румуна који масовно излазе на улице шта је то грађанска свест”, рекао је Трифуновић.

Он је додао да се мора вратити снага иснтитуцијама, па ће онда бити свеједно да ли ће на власти у Србији бити “Мики, Паја и Шиља” јер ће све функционисати.

“Ови су убили достојанство сваког човека, ова криминална структура је уништила систем, ми имамо министра здравља који се свађа са болесном девојчицом, то нема нигде на свету”, рекао је Трифуновић.

Он је казао да је ушао у полтику како би привукао оних 45 одсто грађана који спавају.

“А када их срушимо са власти следе и лустрација и кастрација и испитивање порекла имовине”, додао је Трифуновић.

Након говора, одржана је протестна шетња нешто другачијом трасом од уобичајене. Са Позоришног трга колона се кретала дуж улица Јована Суботића, Кисачком, затим булеварима Краља Петра и Ослобођења, па Јеврејском до центра града.

 

Протест грађана у Нишу

Четврти пут грађани су шетали централним градским улицама Суботице. Говорници су били редитељка Милица Краљ и студенткиња Катарина Ђоковић. Навеле су да су десетине хиљада младих људи напустиле земљу сваке године и да ће Србија остати без образованих људи ако грађани не кажу “доста” и то не зауставе.

На Тргу младих у Крушевцу одржан је још један протестни скуп коме је претходило потписивање петиције за смену директора ЈКП “Топлана” Драгана Аздејковића. То је уједно и први захтев грађана од почетка протеста јер целе сезоне имају лоше или немају грејање. Затражена је и смена Градоначелнице Јасмине Палуровић, градских већника и Надзорног одбора ЈКП “Топлана”. Окупљенима су се обратили Владан Славковић, одборник Локалног фронта из Краљева, и драматург Јелена Сумић Попадић.

На петом по реду грађанаском протесту “Један од пет милиона” у Смедереву, на градском тргу окупило се око две хиљаде грађана, који су пиштаљкама и другим реквизитима негодовали против актуелне власти. Њима се вечерас обратио академик Душан Теодоровић, да би касније започели протестну шетњу улицама града.

Једнако извештавање о свим политичким опцијама на РТС-у, проналазак починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића, оставка министра Стефановића, образложење плана за Косово, само су неки од захтева Шапчана, који су се, незадовољни радом републичке власти, и овог петка окупили у центру града. Пре протестне шетње, генерал у пензији Срето Малиновић нагласио је да је стање у држави и у друштву довело до тога да се широм Србије догоди народ. Грађани Шапца су, нагласио је он, показали да нису спремни да верују у бајке и празну причу, већ у своја дела, и то су одбраном свог гласа и свог града и показали.

Протест је одржан и у Пожеги. Учесници су прошетали од градског трга улицама, не реметећи саобраћај. На транспарентима су захтевали одговоре како су локална власт и одговорни појединци потрошили новац житеља општине Пожега, за који је државна ревизорска инспекција утврдила да недостаје.

Грађани Ниша и овог петка окупили су се на Тргу краља Милана у центру града. Поновљени су захтеви међу којима су смене градоначелника Дарка Булатовића и министарке Зоране Михајловић и враћање Аеродрома “Константин Велики” у власништво Града. Окупљенима се обратио професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић, који је рекао да је ова власт суспендовала демократска обележја, владавину права, вишестраначки систем, поделу власти и стабилан медијски систем. Овога пута грађани су потписивали “споразум са народом”. Протест је настављен шетњом до Нишке телевизије, где су паљене бакље, а од најављене шетње до дописништва РТС-а се одустало.

И у Зајечару је одржан протест против актуелне власти у граду и на државном нивоу. Од државних органа се тражи слобода медија и равноправни услови за све политичке партије на будућим изборима и престанак диктатуре једног човека. Протести су вечерас одржани и у Бору.

Окупљенима у Краљеву обратио се Иван Гајић из Народне странке, који је навео да више од 50.000 младих сваке године напусти државу. Оценио је да је Србија данас постала земља трећег света и да се самовољно одричемо сопствене територије.

Протест у Ужицу почео је одавањем поште преминулом академском сликару Обраду Јовановићу, који је говорио на првом протесту Ужичана 1990. године. На протесту су говорили професор Жарко Требјешанин, психолог, и доктор Лазар Ђуровић, најављен као прва жртва хапшења у Лучанима.

„Српска стварност“ / Агенције, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here