Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Протест је започет по обичају испред Филозофског факултета, где се Проф. др Биљана Стојковић, са Биолошког факултета и једна од организатора овонедељног протеста, обратила окупљенима на почетку скупа и рекла да је ово протест за бојкот, грађански протест који има врло јасну политичку позадину а то је бојкот избора од стране слободних грађана.

“Нећемо на изборе на којима смо унапред нуле, где се наш глас не чује и на којима немамо право да кажемо било шта”, казала је Стојковић и додала да је данашњи протест посвећен рупама и градилиштима у граду „које вреде милионе а не вреде ништа“.

„То више није наш град и данас ћемо обићи те симболе Весићевог, а не нашег Београда. Сваки следећи протест посветићемо једном новом друштвеном проблему који нас мучи“, рекла је Стојковић и најавила да ће наредни протест бити посвећен теми узбуњивача.

Потом се окупљенима обратио и Марин Крешић, урбаниста:

“Дочекали смо данас, на Дан државности, да нам власт руши град и руши Устав. Они мрзе Београд и уништавају све успомене које су у њему оставили прави Београђани. Они то раде кроз корупцију и пројекте који се раде више пута трошећи енормну количину нашег новца, они секу шуме и уништавају природу да би својим другарима наместили посао.

Тренутно на Макишком пољу и Савском насипу планирају свој нов бесмислен пројекат. Трећа група махинација је уништавање центра града који су претворили у вашар”, рекао је Крешић.

Крешић  је рекао и да ће свему поменутом доћи крај, да ће Србија бити слободна земља, али је поручио да су предстојећи избори у априлу “фалсификат и да на њих не треба изаћи”.

Протестна шетња се након говора кретала Узун Мирковом и Париском улицом, затим Карађорђевом улицом, а завршила се у Херцеговачкој улици у четврти Савамала. Све време је на челу колоне био истакнут велики транспарент “У бојкот 2020”.

“И даље се не зна ко је рушио куће у Савамали 2016. године, кривица се сваљује на једног полицајца који је тада био дежуран. Много је хероја из Савамале, а највећи од њих је Слободан Танасковић, чувар објеката у Херцеговачкој и сведок рушења у Савамали. Сматрамо да ова улица треба да носи његово име”, рекао је на крају протеста Срђан Марковић, један од организатора, док су двојица активиста са фантомкама палили бакље.

Протест је ове суботе организовао Грађански отпор, група у којој су активисти и чланови опозиционих странака које су прогласиле бојкот парламентарних избора.

Ово је иначе трећи протест од када се удружење “1 од 5 милиона” повукло из организације протеста услед одлуке да учествују у предстојећим парламентарним изборима у Србији.

За бојкот избора до сада су се изјасниле странке окупљене у опозиционом Савезу за Србију (Демократска странка, Странка слободе и правде, Покрет Двери, Народна странка, Покрет за преокрет и Заједно за Србију) и Покрет слободних грађана.

Стефановић на протесту у Крагујевцу:

Потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић позвао је грађане на бојкот предстојећих избора и навео да ће после повратка слободе у Србију “мегдан са напредњачком аждајом” бити добијен. Он је упутио поруку и лидерима градова који још размишљају о изласку на локалне изборе, поручујући да Србија има 170 Сандокана, и да не треба да мисле на себе већ на целу државу и народ.

“Избори подразумевају да знате за кога и зашто гласате, да знате ко шта хоће да уради и за шта се залаже. Избори подразумевају да сте слободни у свом избору. Ми то данас у Србији немамо”, оценио је он.

Навео је да до слободних избора може доћи јединственим деловањем кроз протесте, блокаде, притиске изван “лажне Скупштине”.

Стефановић је упутио поруку и лидерима градова који још размишљају о изласку на локалне изборе.

“Нема данас у Србији једног Сандокана, има 170 Сандокана у 170 заробљених општина. Нико нема права да мисли о себи, већ о целој држави и целом нашем народу. То је дужност свих нас у овој земљи”, поручио је Стефановић, алудирајући на изјаве градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, који је рекао да би за грађане Шапца била издаја препустити тај град Сандокану.

Новинар Срђан Шкоро истакао је да је реч бојкот “разорила све” и показује “са ким имате посла” када се изговори.

“На помен речи бојкот, није чудно што се вређа власт, него је чудно што се вређају људи који се представљају као опозиција и користе прилику да за себе нешто изборе на овим лажним, преварантским изборима, као и цела ова власт”, рекао је Шкоро.

Лидер омладине Покрета слободних грађана (ПСГ) Стефан Симић рекао је да се председнику Србије Александру Вучићу на помен бојкота “диже коса на глави”. “Бојкотоваћемо ово лудило, издржаћемо и победићемо”, истакао је Симић.

Најављено је да ће се 19. фебруара на протесту на Ђачком тргу у том граду учествовати представници опозиционих партије окупљених око идеје бојкота. Стефновић је најавио да ће сви лидери из Савеза за промене доћи на конвенцију у Крагујевац која ће означити почетак кампање за бојкот избора.

„Српска стварност“ / РТС и Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here