Mesto za reklamu

24.01.2020.

У организацији Студентског клуба Правног факултета Београдског универзитета студенти су протестовали на платоу испред цркве Светог Марка у знак подршке верницима Српске православне цркве у Црној Гори. Студенти су потом са платоа цркве отишли до Саборне цркве, где је  одржан молебан.

   Организатори су на скупу, који је благословио патријарх Иринеј, навели да је држава Србија неадекватно реаговала након усвајања спорног Закона о вероисповести у црногорском парламенту и указали на неактивност државних органа.

Поручили су окупљенима да ће 28. јануара кренути у скупљање потписа за иницијативу „Резолуција о угрожености Срба у Црној Гори“ и најавили да ће у петак 31. јануара опет одржати протест.

„Док они туку српски народ и отимају светиње и мошти наших светаца, немамо права да станемо. Важно је да сви делујемо заједно, да будемо сабрани“, поручили су организатори.

Окупљенима се први обратио свештеник Стојадин Павловић, који је присутне замолио да буду достојанствени и истрајни у борби против отимања српских светиња. Он је рекао да се „овде у гласу народа види и глас Божји, који се појављује као одговор на напад на православље, на СПЦ“. „Наши непријатељи желе да разбију наше јединство. Морамо да покажемо да то неће бити могуће“, поручио је свештеник Павловић.

Протесту је присуствовао и познати српски новинар и редитељ Борис Малагурски, који је рекао да ово није борба за српске интересе, већ за вредности цивилизације.

 

„За демократију се не бори само на изборима, него и на улицама — у свим градовима у Црној Гори где су људи устали и рекли не диктатури“, рекао је Малагурски. Он је још поручио да не треба дозволити председнику Ђукановићу да му „ова антицивилизацијска мера прође. Нећемо стати док се не изборимо за истину и правду“, нагласио је Малагурски.

Истакнути активиста за заштиту имовине СПЦ у  Црној Гори Марко Милачић захвалио се свима у име целе Црне Горе, оцењујући „да нас Законом о слободи вероисповести нису убили, него управо супротно — учинили су да пламен вере још више и још снажније засија. Ми смо у различитим државама, али нико никада не може да избрише нашу љубав. Ми смо две државе, један народ, једна вера, једна Црква“- истакао је Милачић.

„Немојте да мислите да ово што се дешава у Црној Гори нема везе са вама. Ово је наша заједничка ствар. Окупљајте се, браћо, у што већем броју. Ово је иста Црква. То смо ми — једно исто“, рекао је Милачић.

„Нека је вечна Црна Гора, нека је вечна Србија и наш српски народ. Не дамо светиње. Видимо се у слободној Црној Гори!“, рекао је Милачић и запалио бакљу. Окупљени су клицали „Црна Гора и Србија — то је једна фамилија“.

Након обраћања говорника окупљени су прошетали главним београдским улицама.

На почетку шетње налазила се велика црногорска тробојка са натписом “Беране”, а траса је ишла до Председништва и до Београдске патријаршије и Саборне цркве где је одржан молебан.

На протесту су виђени универзитетски професори Чедомир Антић, Дејан Мировић и још неке јавне личности, а окупљање је протекло мирно и није забележено веће присуство полиције.

Први протест подршке у Београду у организацији Студентског клуба Правног факултета, а потом литија и молебан одржани су прошлог петка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here