Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

У Београду се по 54. пут одржава протест грађана и дела опозиције који је почео на платоу испред Филозофског факултета.

Окупљенима се обратио председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић. Манојловић је пренео речи мајке Александра Обрадовића, која му је, како је навео, када су се упознали рекла да јој је најтеже било “када је своје дете гледала преко затворског стакла”.

“Налазимо се у систему који врши репресију над сопственим грађанима. Обећавам као генерација да ћемо променити тај систем. Нећемо се светити никоме, али створићемо систем у коме ће пред законом одговарати за сваку родитељску сузу и сваку бору”, истакао је Манојловић.

“У временима када су “политичким противницима разбијане главе један човек је устао и побунио се”. Човеку који је у Србији пробудио наду, Србија дугује слободу”, рекао је Манојловић. Додаје да “слобода Александра Обрадовића зависи од свакога од нас”.

“Немојте мислити да један човек не може променити ствари”, рекао је Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости које је организовало прикупљање петиције.

Организатори протеста најавили су да ће у понедељак предати републичком јавном тужиоцу 30.000 потписа за ослобађање Александра Обрадовића из кућног притвора.

“Ослобађаћемо институцију по институцију. Тражићемо оставке чланова РЕМ-а. Разумемо жељу међународних представника да опозиција изађе на изборе. Али оно што они неће да трпе у својој кући нећемо ни ми у нашој”, рекао је Манојловић, осврнувши се на јучерашње резултате међустраначког дијалога о изборним условима.

Окупљени су на то скандирали ‘Оставке, оставке’.

Протестна шетња се, са транспарентом “Бојкот” на челу колоне, кретала се централним градским улицама, поред Председништва Србије и Владе Србије, да би била завршена код зграде у Немањиној улици где су смештени Врховни касациони суд Србије и Апелациони суд.

У Немањиној улици, где се налази и седиште Републичког јавног тужилаштва, организатори су најавили специјалног госта, републичку тужитељку Загорку Доловац. Након “минута ћутње за правду у Србији” један од организатора из Удружења “1 од 5 милиона”, Миодраг Симовић, рекао је да је ћутање све што је тужитељка до сада урадила.

“Загорка Доловац је ћутала у вези са Савамалом, паљењем куће новинару Милану Јовановићу, ћути у вези са убиством косовског политичара Оливера Ивановића, ћути о случајевима Јовањица и Крушик”, рекао је Симовић.

Испред седишта највиших судова у Србији прикупљани су потписи за ослобађање узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, који је постао добитник признања Куће људских права

Ово је други протест у Београду који организатори Удружења ‘1од 5 милиона’ нису пријавили полицији јер, како су навели, полиција још увек није идентификовала нападача на њиховог члана Срђана Марковића који је нападнут пре 14 дана, на годишњицу протеста ‘1од 5 милиона’ у Србији, када га је “лице које је наводно приведено давило испред зграде Владе Србије”.

Први протест одржан је 8. децембра 2018. године, под називом “Стоп крвавим кошуљама”, због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције / 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here