Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

У Београду је одржан 48. протест “Један од пет милиона”. Данашњи протест организатори су посветили “загађењу ваздуха” и, како кажу, “наше културе”.

Шетња је почела код Платоа на Студентском тргу и наставила се Васином улицом до Коларчеве. Од Теразија се, затим, ишло Улицом краља Милана до Улице кнеза Милоша, па затим ка згради Владе.

Након тога, учесници протестне шетње су скренути у Немањину, где је шетња настављена ка Савском тргу и Карађорђевој улици, све до Земунског пута. Шетња је завршена код Старог савског моста, саопштили су организатори протестне шетње.

Током шетње од Председништва Србије до зграде Владе са разгласа је пуштана песма Ђорђа Балашевића „Само да рата не буде“ у извођењу дечијег хора.

“Александре Вучићу, да ли ће неко због твојих граната на нас бацати гранате, да ли нас уводиш у нови рат”, запитала је испред Владе Србије једна од организаторки протеста Теа Вукадин и поручила да грађани неће нови рат. Она је потом сишла са импровизоване бине на камиону и са учесницима протеста отпевала песму “Само да рата не буде”.

Протестна колона се од зграде Владе упутила Немањином улицом до некадашње главне Железничке станице и преко Савског моста прешли су и  на новобеоградску страну.

Учесници су на почетку протеста позвани да потпишу петицију за ослобађање Александра Обрадовића, узбуњивача из наменске фабрике “Крушик”, који је медијима проследио документа која указују на могућу корупцију у том предузећу.

Окупљенима се на почетку скупа обратила активисткиња Ирена Живковић, која се бори против загађења у Бору. “Дошла сам овде код вас јер се чује гласније него из Бора”, рекла је и најавила кривичну пријаву против градоначелника Бора и министра за заштиту животне средине зато што нису реаговали на загађење. Она је затражила подршку грађана Београда Бору.

Мома Ковачевић, један од организатора протеста осудио је то што докторат министра финансија Синише Малог није проглашен за плагијат. Декану Факултета организационих наука поручио је: “Синиша Мали је плагијатор”.

    Чија је одговорност загађење ваздуха у Београду?

“Београд је од прошле недеље међу првих пет најзагађенијих градова Европе и света, иако се о томе није причало на телевизијама са националном фреквенцијом. У Бору су почели протести због огромне загађености за коју је делом одговоран рудник, а делом и градска власт која није предузела потребне еколошке мере”, наводе у најави протеста организатори ‘Један од пет милиона’.

    Ко је одговоран за појачано загађење ваздуха у Бору?

У том граду у источној Србији одржано је неколико “еколошких протеста грађана” због прекомерног загађења сумпор-диоксидом и ПМ честицама. Због загађења ваздуха, протест је 31. октобра одржан и у Београду у организацији Иницијативе Не да(ви)мо Београд, а прикључили су му се и учесници протеста ‘Један од пет милиона’.

“Поред све озбиљнијег загађења ваздуха влада и напоменуто културно загађење. Годинама уназад власт нарушава историјске и културне споменике, пласира деморализацију друштва кроз ријалити програме и слепа је на видно нарушавање изгледа града зарад нечије личне добит или зарад новца. Трг Републике неће бити завршен до краја јануара, те ни овај пут није завршена реконструкција у року. Статуа Победнику је склоњена са Калемегдана. Зграда Железничке станице је тренутно у процесу распада као и читав центар града, а сада је у плановима заменика градоначелника Београда Весић Горана и Стари савски мост”, наводи се у саопштењу “Један од пет милиона”.

   Спасимо Стари мост

Због тога су грађани ове суботе отишли до Савског моста “како би послали поруку да неће дозволити да се наруши његово постојање, изглед и историјска вредност”.

Први протест грађана одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

„Српска стварност“ / РТС и Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here