Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Грађани и део опозиције и ове суботе окупили су се на платоу испред Филзофског факлутета, где се потписивала петиција за ослобађање Александра Обрадовића, узбуњивача из “Крушика”.

Професор Медицинског факултета Владан Чокић, био је први говорник на платоу испред Филозофског факултета и рекао да се “Србија претвара у поданичко друштво”.

Чокић је рекао да се, с једне стране, у Србији “урушавају академске вредности универзитета”, а са друге, “када академска заједница покушава да то предочи указивањем да је докторат (министра финансија) Синише Малог плагијат, то наилази на отпор власти која се затим чуди што је Универзитет у Београду пао на Шангајској листи”.

“Господо, докторати се не купују! Комплексе треба лечити на неком другом месту, а не на Београдском универзитету”, рекао је Чокић.

Поручио је и: “Господо поглавари Српске православне цркве, ви сте саучесници у овој пошасти која дави Србију”, јер, како је наставио, “Српска православна црква даје ордење једној секти”.

Један од организатора протеста Миодраг Симовић позвао је грађане да оставе потпис подршке за ослобађање узбуњивача из “Крушика” Александра Обрадовића. Обрадовић је ухапшен 18. септембра на свом радном месту у тој фабрици наменске индустрије у Ваљеву под оптужбом да је “одавао службене тајне”.

Симовић је учеснике протеста подсетио да се данас навршило 30 година од рушења Берлинског зида који је био симбол поделе и изолованости људи, али, како је рекао, “тај зид није срушен, већ је премештен овде”.

Говорећи о лажним дипломама Симовић је рекао да “на месту министара имамо плагијаторе Синишу Малог и Небојшу Стефановића” и додао да и председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић “такође има лажну факултетску диплому”.

С протеста је упућена подршка глумцу и продуценту Драгану Бјелогрлићу поводом недавних напада таблоида на њега и његову породицу.

Грађани носе транспаренте “100 пензионера за једног таксисту”, “Бојкот Србијо”, “РТС не ради добро за добро грађана Србије”, а на камиону са озвучењем је транспарент “Слобода за Александра Обрадовића”.

Учесници су се затим упутили у шетњу, а код зграде Председништва кратко задржали, узвикујући увредљиве пароле на рачун председника Србије, а затим прошли Улицом Кнеза Милоша до зграде РТС-а, где су три студенткиње — Валентина и Николина Рековић и Теа Вукадин поставиле 11 питања председнику Србије. Та питања, као и налепница „Бојкот“, залепљена су на врата РТС-а.

У току шетње организатори су делили папириће учесницима, на којима су могли да напишу своја питања за председника Србије, која ће му оставити испред Председништва.

Скуп је завршен испред Ректората, где је студент Момо Ковачевић рекао да је то једина институција која је, захваљујући њиховој блокади, „напредном систему“ рекла — не.

Додао је да се „студенти спремају за 22. новембар“, када се очекује да Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду саопшти коначну одлуку о докторату министра финансија, и нагласио је да „шта год да се деси — неће им проћи“.

Први протест “Један од пет милиона” одржан је 8. децембра прошле године и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here