Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Самопроглашена држава Косово изгубило је већину у УН, пошто је Гана, као 16. земља, званично саопштила да повлачи признање о његовој “државности”, пишу “Вечерње новости”.

Како наводи лист, 96 земаља и даље је уз Приштину, док 97 поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је јуче да се очекује да до краја године још неколико земаља повуче одлуку о признавању тзв. Косова.

Некадашњи амбасадор при ОЕБС-у Милован Божиновић каже за лист да се може очекивати да се процес повлачења признавања Косова настави.

“Иако је ова дипломатска акција наше владе код неког дела посматрача у почетку изазивала неверицу у њен успех, показало се да су се неке земље, које иначе нису заинтересоване за збивања на Балакну, повеле за гласнијим делом међународне заједнице по питању Косова не улазећи у суштину ствари. Међутим, када им је разјашњено како је настао косметски проблем и када схвате да нешто слично може да се деси и њима, поготово државама на афричком континенту, долази до промене курса”, каже Божиновић.

Он је додао да би било “претерано рећи да ће суспендовање признавања бити од кардиналног утицаја на решавање косовског питања”, али оцењује  да то “мења атмосферу за разговоре, јер се у најмању руку чула и друга страна”, што је “нови политички капитал Србије”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here