Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Представници ЕУ – Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан упутили су ново писмо премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају у којем наводе да је својим једностаним акцијама угрозио напредак који је до сада постигнут у дијалогу.

Европски функционери поздрављају резолуцију о дијалогу, коју је косовска скупштина усвојила на Харадинајеву иницијативу, али, како преносе приштински медији, указују да ће дијалог бити настављен у истом формату, који подразумева да ЕУ заступником ставова Приштине и учесником у дијалогу и даље сматра само Хашима Тачија.

Портпарол Европске уније Маја Коцијанчич потврдила је за Танјуг да је писмо Могеринијеве, Хана и Малстромове упућено Харадинају, али није желела да говори о његовом садржају.

Садржај је обелоданила Газета експрес онлајн, истичући да европска “тројка” у писму најпре одбацује Харадинајеву оцену коју је изнео у свом претходном писму Бриселу, да је у досадашњем дијалогу Београда и Приштине мало тога учињено.

Поручују такође да косовској влади треба да буде јасно да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен у формату у којем је тај процес и започет.

“Снажно одбацујемо вашу оцену да дијалог стагнира. Уместо тога, дијалог са два председника на челу обележава и означава стални напредак. Ову процену смо поделили са лидерима ЕУ на седници Европског савета у децембру и добили смо охрабрујуће поруке подршке”, наводи се у писму упућеном Харадинају.

Представници ЕУ сматрају да је резолуција усвојена у косовској скупштини важна и да треба да допринесе убрзању наставка процеса на конструктиван начин, у оквиру дијалога на високом нивоу.

“Ми то поздрављамо и сматрамо то уводним ставовима Косова које ће његов председник изразити у наставку дијалога”, наводи се у писму и истиче да је за ЕУ дијалог једини реални оквир за решавање нормализације односа између Приштине и Београда.

„Српска стварност“ /РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here