Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је скандалозном свечаност поводом откривања новог споменика Николи Тесли у Госпићу, након што је претходни миниран 1992. године.

Он је у изјави за јавност оценио да је у питању један у низу неприхватљивих и срамних покушаја Хрватске да присвоји Николу Теслу кога читава светска јавност препознаје и памти као Србина.

У свом говору, хрватска министарка културе Нина Обуљен Коржинек је изрекла бруталну лаж да се ради о враћању споменика највећем хрватском научнику и космополиту, саопштила је Информативна служба Савеза Срба из региона.

Добро је познато да у енциклопедијама, научним радовима и разним другим текстовима на многим светским језицима стоји тачан податак да је Никола Тесла српски научник који је велики део свог живота провео у Америци, додао је Линта.

Провидни и јадни покушаји фалсификовања не могу да промене историјску истину да је Никола Тесла Србин који је рођен у Војној Крајини у Хабзбуршкој монархији 1856. године. Отац Николе Тесле Милутин је био свештеник Српске православне цркве и мајка Ђука такође потиче из православне свештеничке породице Мандића, додаје се.

Линта наводи да је градоначелник Госпића Карло Старчевић у свом говору на свечаности, између осталог, лицемерно истакао да су Госпићани посебно поносни што је Тесла био један од њих и што припада њима.

Јасно је да Старчевић под Госпићанима сматра само Хрвате и да је за њега, хрватску власт и велики део хрватске јавности Никола Тесла не само хрватски научник, већ и Хрват.

Карло Старчевић у свом говору није рекао истину да је 91 члан породице Николе Тесле убијен у геноцидној НДХ, а 14 њих је завршило у фабрици смрти Јасеновац.Старчевић није у свом говору рекао истину да су следбеници усташког покрета и поглавника Анте Павелића минирали споменик Николи Тесли фебруара 1992. године само зато што је био Србин, а не зато што је изумио струју. Карло Старчевић није у свом говору рекао истину да је од августа до децембра 1991. године у Госпићу убијено најмање 124 Срба и да је 1991. и 1992. године, али и касније, у Госпићу опљачкано, запаљено и минирано на стотине српских кућа, подсећа се.

Због наведених и бројних других чињеница, Госпић ће остати трајно упамћен као једно од многих места истребљења српског народа и место уништења споменика српском научнику, наведено је у саопштењу.

Линта истиче да споменик Николи Тесли није постављен на место где је био, на Госпићки трг, већ испред Културно-информативног центра.

Споменик је одливен још 2006. године и скупљао је прашину у складишту Љеваонице у Загребу пуних 15 година што јасно потврђује да није био воље да се постави, истиче се.

Поред тога име и презиме Николе Тесле исписано је на споменику само на латиници уместо да буде и на ћирилици што додатно потврђује да је у питању хрватска политика присвајања знаменитог српског научника, додао је Линта, а преноси Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here