Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

У центру Београда одржан је нов протест грађана и еколошких организација на којем је поново затражено да се донесе закон о трајној забрани ископавања литијума и бора на територији целе Србије. Са тим захтевом, представници Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), иницијативе “Крени-промени”, удружења “Не дамо Јадар”, већ три дана “кампују” у шаторима испред Предсендиштва Србије. Протест је протекао мирно, а завршен је шетњом централним градским улицама, које су током протеста биле блокиране.

Активиста покрета Крени-промени Саво Манојловић позвао је на протесту у Београду грађане да, уколико Влада не предложи закон о забрани експлатације литијума и бора и Скупштина тај закон не усвоји, у уторак 15. фебруара дођу на велики протест испред зграде на Андрићевом венцу, када председник Републике дели Сретењска одликовања.

   Истакао је да су еколошке активисте из места широм Србије, који су у четвртак увече направили камп у Пионирском парку испред зграде Председништва, посетили бројни грађани, не само из Београда, већ из земље.

“Захваљујем Београђанима на гостопримству, посебно станарима околних зграда, који су нам понудили своје станове, коришћење тоалета. Невероватно је колико су људи предивни и колико се достојанствено боре за своју земљу”, нагласио је Манојловић.

Оно што је сигурно, како додаје, јесте да Србија неће имати рудник литијума и бора.

“Само је питање када ћемо битку добити. Битка се добија у срцима људи, а мислим да су људи овде показали да имају срце”, закључио је Манојловић.

Глумица Светлана Цеца Бојковић је на протесту рекла да неће бити места у Србији на које ће се моћи сакрити од катастрофе која нам прети.

“Хоће да нас претворе у рударску земљу, а ту живота више нема”, упозорила је позната глумица у свом обраћању еколошким активистима.

Након обраћања организатора, протест је завршен шетњом централним градским улицама, укључујући Таковску улицу, где су се задржали испред зграде Радио-телевизије Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here