Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У Европи се данас обележава 9. мај као Дан победе над фашизмом и Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније. Обележавање Дана победе у Народном позоришту у Београду.

Ове године обележава се 75. годишњица завршетка Другог светског рата и 70 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније, али због пандемије корона вируса, без великих манифестација и свечаности, преноси Бета.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Датум који представља службени завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

У Москви се сваке године поводом Дана победе одржава грандиозна војна парада.

Девети мај обележава се и као Дан Европе јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана, 9. мај, обележава као Дан Европе.

Обележавање Дана победе у Народном позоришту у Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рат, у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here