Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

У селу Старо Грацко код Липљана обележено је 23 године од убиства 14 жетелаца српске националности, једног од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Овај злочин никада није расветљен, породице и даље чекају правду.

Тог 23. јула 1999. године, ка српским жетеоцима испаљено је на стотине метака и нико није преживео.

У нападу су страдала 14 жетелаца, а међу њима и   четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и Новица, који је имао само 17 година.

Славица Јанићијевић изгубила је оца и браћу. Туга не пролази , истрага је прекинута 13.07.2017 године.

„Желим да се видим очи у очи са директором Еулекса и да га питам с којим правом је прекинуо истрагу, неколико дана пре обележавања годишњице. Свих 14 жетелаца је масакрирано и шта је могао да згреши мој брат од 17 година.Ми и даље чекамо правду јер ће тако неко одговарати за све наше Србе који су тог дана отишли по хлеб за своје породице.И даље чекамо да се пронађу починиоци и никада нећемо престати да тражино правду“ , рекла је Славица Јаничијевић Поповић.

Помен је служио владика Теодосије са свештенством рашко -призренске Епархије.

“Иако су у већој оскудици живели, они нису помишљали да се одрекну своје очевине, ни своје дедовине, крсне славе, свега оног што нас чини народом божијим, и што чини наш идентитет. Нека нас жртве данашњих пометнутих жеталаца и оних које имамо стално у свом памћењу, нама били обавеза да и ми будемо добри, достојни својих отаца, предака, и њих који су положили животе своје, како би се и наше име записало у књугу живота на небу”, поручио је владика Теодосије.

На парастосу су присуствовали и представници Српске листе ,Министарства за повратак и заједнице,Удужења Косметских страдалника, а испред Канцеларије за КиМ заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић.Након парастоса положени су венци и одата је почаст страдалима.

”Данас  смо овде, да кажемо, да поред сведока, доказа, нико од починиоца, налогодаваца, није одговарао. Безакоње и систематско насиље над Србима које је наступило након доношења Резолуције 1244 мало кога је тако погодило као што је погодило породице у Старом Грацку. Данашњим окупљањем смо показали да смо преживели и да свећу нашег постојања и опстанка на КиМ чак ни таквим крвави, бесрамни злочини нису угасили”, казао је Тајић.

Потпредседник Српске листе Штрпце Далибор Јевтић позвао је међународну заједницу да поново отвори случај, и казни одговорне за злочине над Србима.

“Одавде данас требамо да пошаљемо поруку, а то је да они који су одлучили да обуставе истрагу поводом овог убиства и масакра 14 жеталаца су такође починили злочин. Када нема правде и казне за оне који су убиство починили онда се подршка даје управо убицама, и онда они могу да мисле да могу да поново исте злочине. Зато је важно да позовемо представнике међународне заједнице, да истагу поново отворе и пред лице правде изведу починиоце и да их по закону казне“, поручио је Јевтић.

“Убице ослобођене кривице слободно шетају и тако нам се више од две деценије смеју у лице”, истакла је председница Косметских страдалника Наташа Шћепановић.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац, који је казао је да су данас дошли како би подели тугу и пружили подршку породицама страдалих жетаоца.

“Дошли смо да вас подржимо у сећању на њихово страдање, и да будемо са вама и када смо овде и када нисмо, у исто том сећању. Такође смо дошли да вас подржимо и охрабримо у вашем живљену и борби, да живите у својим домовима, селима, завичајима и да имате што боље услове за живот”,

У нападу су страдала четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и Новица, који је имао само 17 година.Убијен је и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић. Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је било скрнављено и минирано.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here