Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић, представници Србије и представници САД присуствовали су обележавању 76-годишњице операције „Халијард“ у Прањанима код Горњег Милановца.

Поводом годишњице обележавања операције „Халијард“ у склопу комплекса на простору од 17 хектара изграђен је меморијални центар у облику авиона Ц-47 на површини од 2.500 метара квадратних, писта са природном подлогом дужине 600 метара, хелиодром и паркинг за авионе и аутобусе.

Церемонија на Галовића пољу почела је интонирањем химне “Боже правде” и химна САД, након чега су присутни званичници положили венце у новоизграђеном Меморијалном комплексу.

Церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, оснивач Фондације Халијард Џон Капело, локални званичници. Ове године, због епидемије коронавирусу, на Галовића пољу није било грађана.

Председник Александар Вучић рекао је приликом обраћања да су Срби, Американци, Енглези постали браћа по оружју током операције “Халијард”.

Ти односи су се, каже, променили током деведесетих, а Србија ће у будућности градити, односе пријатељства са САД. Србија је у 20. веку вероватна имала највећи број ратова и, сразмерно броју становника, највећи број жртава. Сматра да је дошло време када Србије више неће говорити лоше једни о другима јер је, како каже, важно да будемо јединствени и знамо шта су нам витални интереси. Зато је, напомиње, битно чувати мир. Додао је да ће Србија да расте и развија се “брже него икада” закључио је председник Србије Вучић.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри на почетку обраћања је изјавио саучешће породицама пилота погинулих у јучерашњем паду авиона миг-21 код Малог Зворника.

Указао је да је он први амбасадор САД који је дошао у Прањане и додао да премало људи зна за акцију спасавања.

Предуго је, каже, овај догађај био под велом тајне, а након тога и под велом заборава.

Меморијални комплекс, према његовим речима, достојано обележава храброст људи у Прањанима који су ставили живот на коцку у једној од највећих операција спасавања у историји.

Указао је да је недавно потписани споразум у Вашингтону показатељ “зреле, државничке мудрости и компромиса”, а спровођење споразума ће, додаје, бити још већи изазов.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да године сатирања нису успеле да баце у заборав оно што се догодило у Прањанима.

Истакао је да је акција спасавања савезничких пилота одраз борбе српског народа за слободу и одраз пријатељства који српски народ носи у себи.

Додик је подсетио да су мештани Прањана помагали савезничким пријатељима у тренутку окупације и за кратко време изградили аеродром.

“Поносан сам на ове људе што су тако реаговали и направили посебан мост пријатељства са САД”, наводи српски члан Председништва БиХ.

Командант специјалних америчких операција Дејвид Табор казао је да жртву хиљаде храбрих Срба који су ризиковали своје животе да збрину и спасу америчке пилоте, морамо поштовати и тако што ћемо се заједно борити за вредности за које су се борили и они заједно са америчким војницима.

“Иако смо били одвојени и језиком, културолошки, географски, делили смо иста уверења, а то су слобода, независност”, истакао је Табор.

Операција “Халијард” била је у историји највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљених у сеоским деловима окупиране Србије. Из Прањана је евакуисано више од 500 пилота.

Прича о храбрости и пријатељству мештана овог краја и америчких пилота још увек живи, а томе доприноси мисија фондација “Халијард” која је радила на едукацији и значају ове мисије како у САД, а тако у Србији.

Мештани су успели да ступе у контакт са неким од пилота које су чували и хранили неколико месеци пре него што су евакуисани. Неки од њих су посетили Прањане, а последњих година у Прањане долазе и њихови потомци.

За мање од два месеца некадашња ливада добила је нови изглед. Меморијални комплекс изграђен је у облику авиона, јер су на Галовића пољу слетели савезнички авони 1944. године.

Заједничким пројектом Владе Србије и “Халијард” фондације израђен је део меморијалног центра и полетно-слетна писта за мале авионе, а у плану je изградња музеја, конгресне сале и хелиодрома.

Џон Капело, председник “Халијард” фондације, каже да меморијални парк има велики значај за локалну заједницу.

“Локална заједница је добила препознавање радњи којих су они учинили током Другог светског рата и спасавали те америчке пилоте који су у буквалном смислу пали са неба. Други значајан део овог парка је аеродром који ће бити у пуној функцији и који ће помоћи развоју авио-саобраћаја у Србији”, додаје Капело.

Ненад Милошевић, члан “Халијард” мисије из САД, каже да је операција “Халијард” најуспшенија мисија спасавања савезничких пилота и да се проучава у свим школама.

“Сам ентузијазам, сама ситуација и географски положај су допринели да мисија буде успешна, укљученост наших људи који су тада били у америчкој армији и локалног станивништва и покрета Драже Михајловића је дефинитивно довео до тога да ово буде најуспешнија акција”, каже Милошевић.

Мештанин Прањана Миленко Јанковић каже да су пилоти боравили у његовом домаћинству и да их је било укупно седам. Они су се, каже, ту скривали извесно време и чекали тренутак кад ће бити евакуисани.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here