Mesto za reklamu

01.09.2019.

На данашњи дан пре 80 година почео је Други светски рат инвазијом нацистичке Немачке на Пољску 1. септембра 1939. године. Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер и његов пољски колега Анџеј Дуда отворили су комеморацију поводом 80. годишњице почетка Другог светског рата.

Церемонија је почела у пољском граду Вилуну рано јутрос у 4 сата и 40 минута, када су прве нацистичке бомбе пале на Пољску и убиле прве цивиле.

После минута ћутања, Дуда се захвалио Штајнмајеру на његовом присуству, преноси АП.

Нешто касније, премијер Пољске Матеуш Моравијецки и европски званичник Франс Тимерманс обележили су годишњицу на полуострву Вестерплате, где се догодила прва битка Другог светског рата.

Централна церемонија је одржана у Варшави, а присуствовала је и немачка канцеларка Ангела Меркел, потпредседник САД Мајк Пенс и многи други, наводи АП.

Амерички председник Доналд Трамп отказао је свој долазак због урагана “Доријан” који се приближава обалама Флориде.

Позив на церемонију нису добиле ни Русија ни Србија што је, како тумаче аналитичари, чисто политичка одлука. Председник Александар Вучић изјавио је раније да они који су највише страдали нису добили позив.

Није било разлога за овакву политизацију при позивању у Пољску на обележавање годишњице почетка Другог светског рата, оценио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом изостанак позива Србији и Русији да присуствују, а позивања Немачке и Хрватске.

Дачић је оценио да је позивање “ствар организатора”, а приметио је да су позване само чланице ЕУ, НАТО и земље такозваног Источног партнерства у коме су бивше совјетске републике, што је “искривљавање и ревизија историје”.

“Ако је разлог не позивања Русије што је узела део Пољске, па и Немачка их је напала па је позвана, не знам критеријуме позивања”, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је рекао да није било разлога за овакву политизацију и да га је то подсетило и на обележавање годишњице потписивања примирја у Првом светском рату у Француској.

“У Пољској је обележавање годишњице нечега што никада не би смело да се понови”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су Французи увидели да су погрешили у третману Србије и додао да је то један од разлога што је председник Емануел Макрон приликом посете додатно показао позитиван однос.

“Макронова посета била је од великог значаја за Србију јер сада он нас помиње у позитивном контексту”, рекао је Дачић и додао да смо са Француском направили мало партнерство које мора да се негује.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here